Granskning gav flertal körförbud

Oroväckande resultat. Ovanligt många långtradare åkte fast för allvarliga förseelser och försattes i körförbud i tullens granskning i Hangö hamn i fredags.

Ett rekordstort antal fordonskombinationer fick körförbud i tullens och besiktningsmyndigheternas granskning av den tunga trafiken i Hangö hamn i fredags. Den här gången fokuserade tullen på trafiken från Paldiski i Estland.

Granskningarna brukar leda till ett flertal böteslappar och anmärkningar men den här gången upptäcktes ovanligt många allvarliga brister.

Av tio granskade fordonskombinationer i fredags försattes varannan direkt i körförbud medan förarna fick böter för fordonsförseelser och för äventyrande av trafiksäkerheten. Vanligtvis får 10-20 procent av fordonskombinationerna körförbud i liknande granskningar.

Bristerna berodde bland annat på allvarliga bromsfel. På ett fordon, med en last på 10 ton, var bromsarna i så dåligt skick att de inte alls låste sig. Andra långtradare hade brister på däck och var felaktigt lastade. Ett fordon hade en manipulerad färdskrivare.

Alla fordon som fick körförbud var registrerade i Baltikum.

ANDRA LÄSER