Malmsten paddlade personbästa i VM

I slutet av förra veckan avgjordes U23-VM i paddling i Bulgarien. Wågens Emma Malmsten deltog i mästerskapet och den största framgången var ett personligt rekord.

VM är över. U23-VM är över och Emma Malmsten paddlade nytt personligt rekord.
Tävlingen började i torsdags och Malmsten tävlade genast i K1 200 meter. Hon blev sjunde i sitt heat med tiden 45,835. Det gav henne en plats i lördagens semifinalheat. Där blev Malmsten åttonde med tiden 43,464, vilket var nytt personligt rekord.
– Det var ett bra mästerskap för min del med flera positiva saker. Det personliga rekordet hörde förstås till den kategorin men jag fick också mera internationell erfarenhet, säger Malmsten.
Det som säkert grämde mest var att Malmstens semifinaltid på 200 meter inte räckte till en plats i B-finalen. Hon missade den med minsta möjliga marginal. Det säger också något om nivån på tävlingen när man paddlar nytt personligt rekord men tiden ändå inte räcker till.
– Nivån är hög och de snabbaste tjejerna paddlar under 40 sekunder. Hade jag paddlat på 42 sekunder skulle jag ha fått en plats i B-finalen, så visst är jag lite besviken.
Även om Malmsten är missnöjd med den missade finalplatsen så är hon ändå nöjd med den egna prestationen. Hon säger att den fina starten hjälpte henne på vägen mot ett nytt rekord.
– I försöket var inte starten lika bra, men jag hade ett dygn på mig att ladda om. Då koncentrerade jag mig på att få till en bra start och det lyckades.

Två distanser

Malmsten tävlade inte endast på 200 meter. I lördags deltog hon också i K1 500 meter, men där tog sig inte Malmsten vidare. Hennes tid var 2.02,137 och det gav en sjunde plats.
– Före tävlingen hade jag tränat med fokus på 500 meter, så det var kanske lite överraskande att jag lyckades bättre på 200 meter, säger hon.
Malmstens följande tävling är den här helgen, då står en inhemsk tävling på agendan. En vecka senare avgörs universitets-VM i Ukraina.
– Jag vet inte riktigt vad jag kan vänta mig av universitets-VM. Generellt brukar inte Finland delta särskilt ofta i det mästerskapet. Det är också svårt att säga hur stor nivåskillnad det är på ett vanligt VM och ett sådant här VM. Men jag tror att nivån kan vara lite lägre i Ukraina, säger Emma Malmsten.

ANDRA LÄSER