"Våra trick är inget mot cancer"

Årets Rosa band har designats av stuntgruppen Duudsonit. Kampanjen fokuserar i år speciellt på de svåra former av bröstcancer som behöver utforskas mycket mer för att vården av dem ska kunna utvecklas.

Stolta. Duudsonit är ärade att få vara med i insamlingen för bröstcancerforskning.

Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet har ett insamlingsmål på 1,8 miljoner euro, en summa som skulle föra cancervården ett steg närmare en framtid där ingen skulle behöva dö av bröstcancer. Gruppen Duudsonit, som blivit känd för sina halsbytande trick, har designat årets Rosa band för insamlingen med temat Mod.

Det finns 67 000 kvinnor i Finland som har eller har haft bröstcancer. I forskningen av svåra bröstcancerformer har framsteg skett på många fronter under de senaste årtiondena. Effektivare kompletterande vårdformer har minskat risken för återfall, och nya mediciner för HER2-positiv bröstcancer har förlängt den förväntade livstiden för dem med cancer som spritt sig och förbättrat deras livskvalitet. Trots det dör fortfarande över 800 kvinnor årligen av bröstcancer.

– Det finns många underarter av bröstcancer. Trots alla framsteg kommer det att behövas några generationer till innan vi lär oss att kontrollera alla former av bröstcancer så att det inte längre är en dödlig sjukdom, säger akademiker Sirpa Jalkanen, ordförande för Cancerstiftelsens styrelse.

Cancer kräver mod

Årets insamlingstema, Mod, är en hyllning till livets mångfald och mod i alla former. Mod är också bekant för Duudsons, som designat årets Rosa band.

– Det är en ära för oss att vara med i den här insamlingen. Kvinnor har visat oss vad det är att våga leva i stunden som sig själv, säger gruppen.

Kampen mot cancer har en speciell innebörd för Duudsons Jarno Laasala, som själv fick en cancerdiagnos för några månader sedan.

– Jag har många födelsemärken och brukar kolla dem med några års mellanrum. I våras fick jag veta att jag har hudcancer. Att få det beskedet slog mig verkligen hårt. Jag litade på att jag skulle klara mig och hade attityden att jag skulle vinna. Att få nyheten att du kan dö är skrämmande. Många känslor kom ut och ja grät mycket, berättar han i en video på sin Youtubekanal.

– Om vi är för rädda för att göra en stunt så kan vi alltid säga nej. Men de människor som går igenom cancer kan inte säga nej. Det kräver enormt mycket mod att möta cancern och lita på att de kommer att vinna och klara det, säger han och fortsätter:

– Kvinnor har gjort så mycket för oss. Mödrar, fruar, döttrar vänner … Det här är vår chans att ge tillbaka.

ANDRA LÄSER