Ungefär klockan 13 på söndagen kom det historiska beskedet. Då hade presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlat redogörelsen om Finlands anslutning till Nato och beskedet var att Finland ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen.
"Enligt den riktlinje som drogs upp på mötet ska Finland ansöka om medlemskap i Nato efter att riksdagen har hörts", meddelade statsledningen i ett pressmeddelande.
Både president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade redan i torsdags i ett gemensamt uttalande att Finland bör bli Natomedlem, men i dag fattade sedan utskottet det formella beslutet om att Finland kommer att ansöka om ett medlemskap.
På en presskonferens på söndag eftermiddag, som du kan se genom att klicka här, president Sauli Niinistö att mycket har hänt under de dryga tre månader som kriget i Ukraina har pågått.
– Det här är en historisk dag. Jag vill framför allt ta fasta på hur demokratin har fungerat i Finland. Jag menar finländare, människor, åsikter, politiska partier, regeringen och riksdagen. De har tillsammans visat demokratins styrka, säger Niinistö.
Han sade också att det är viktigt att komma ihåg att "säkerhet inte är ett nollsummespel".
– När Finlands säkerhet ökar och maximeras tar det inte bort någonting från någon. Helhetssäkerheten ökar.
Niinistö talade också om att Finland hela tiden har haft ett tätt samarbete med Sverige under processen.
– Man har tidigare sagt Finlands sak är vår. Likaväl kan man nu säga att Sveriges sak är vår.
Intresset var stort för presskonferensen.
Också Sanna Marin var med på presskonferensen i Presidentens slott i Helsingfors.
– Vårt beslut är historiskt. När riksdagen förhoppningsvis delar statsrådets och presidentens åsikt får beslutet en så stark grund som möjligt. Det viktigaste för oss är Finlands och finländarnas säkerhet, säger Marin och fortsätter:
– Som medlem i Nato kommer vi också att bära ansvar för hela alliansens säkerhet. Vår lösning ger säkerhet i allt det osäkra.
Marin lyfte också fram att medlemskapet ger nya möjligheter och då exempelvis för det nordiska samarbetet. Marin sade också, på engelska, att Finland fortfarande har den parlamentariska processen framför sig, men konstaterade att hon "litar på att riksdagen kommer att debattera det här historiska beslutet beslutsamt och ansvarsfullt".
Riksdagen ska behandla redogörelsen om en medlemsansökan i morgon.
Blomqvist välkomnar beslutet
Efter presskonferensen i Helsingfors meddelade också ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist från Tenala i ett pressmeddelande, att han välkomnar beslutet att Finland ska ansöka om ett medlemskap i Nato.
SFP-politikern betonar också att regeringen agerar för att säkra finländarnas trygghet.
– När Ryssland anföll sitt grannland Ukraina skedde en grundläggande förändring i vår säkerhetspolitiska omgivning. I Finland svarade vi på situationens allvar och inledde en process för att se över vår säkerhetspolitiska lösning. Inget annat försvarssamarbete kan erbjuda motsvarande säkerhetsgarantier som Natos kollektiva försvar. Ett fullvärdigt medlemskap i Nato är den bästa lösningen för att stärka Finlands säkerhet, säger Blomqvist i sitt pressmeddelande.
"Beslutet är historiskt, men det är samtidigt också ett naturligt steg i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik", säger Thomas Blomqvist.
Blomqvist anser också att beslutet att ansöka om ett medlemskap i Nato är det viktigaste sedan Finland ansökte om att gå med i EU på 1990-talet.
– Beslutet är historiskt, men det är samtidigt också ett naturligt steg i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Vi löser nu in vår Nato-option, säger Blomqvist.
Precis som Sanna Marin betonar Blomqvist även de möjligheter Natomedlemskapet innebär för det nordiskt samarbetet, speciellt om även Sverige ansöker om medlemskap i Nato.
– Om alla nordiska länder är medlemmar i Nato skapar det ytterligare en dimension i vårt redan breda och täta samarbete. Vi kan påverka tillsammans inom Nato, och framförallt ger det oss mycket goda möjligheter att vidareutveckla och ytterligare fördjupa det nordiska försvarssamarbetet. Våra värderingar, vårt samarbete och vårt aktiva roll i regionen behövs. Tillsammans skapar de nordiska länderna säkerhet och stabilitet i Östersjöområdet, säger Thomas Blomqvist.