Gäster exponerade för corona på restaurang Fyren

En person som besökt restaurang GH Fyren i Ekenäs fick symtom på covid-19 två dagar efter besöket. Ett sällskap exponerades för smittan.

En person som besökte GH Fyren lördagen den 13 februari testade positivt för covid-19 veckan därpå. Endast ett sällskap exponerades för smittan, uppger stadens smittspårning.
Fredagen den 19 februari fick stadens smittspårningsteam vetskap om en exponering för covid-19 på restaurang GH Fyren i Ekenäs. Under helgen har smittspårningsteamet kartlagt utrymmets storlek och ventilation, vem som suttit var och hur nära varandra, samt hållit kontakt med krögaren, HUS och Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Krögaren skrev själv på Fyrens Facebook-sida att en gäst som besökte restaurangen lördagen den 13 februari testade positivt för covid-19 två dagar senare – men staden meddelade i tisdags att personen fick symtom två dagar efter besöket. Gästens besök varade ungefär klockan 18.45–19.30. Det positiva testsvaret kom först senare.
Eftersom så många gäster hade gjort en förhandsreservation till restaurangen kunde smittspårningen exakt reda ut vilka sällskap som möjligen blivit exponerade. I det här fallet var det inte många – dels på grund av rådande restriktioner, dels med tanke på hur stort och bra ventilerat utrymmet är.
Utredningen visade att endast ett sällskap exponerats. THL:s infektionsläkare i samråd med staden Raseborgs egen ansvariga läkare beslöt därför att det är tillräckligt om krögaren själv lägger ut ett meddelande om möjlig exponering via restaurangens kanaler – vilket krögaren gjorde.
Smittspårningsteamet uppmanar alla som besöker restauranger att alltid ge sitt telefonnummer, antingen i samband med bokningen eller i samband med besöket. På så vis får teamet snabbt och effektivt kontakt med alla som möjligen exponerats.
Artikeln uppdaterad den 23.2 kl. 10.43.