Spelrecension: Svampbob Fyrkants senaste speläventyr känns som en missad möjlighet

Här saknas det lyft i spelkarriären som Nickelodeons gapiga tvättsvamp förtjänade.

Rösterna från tv-serien säkerställer den rätta Svampbob-känslan, men svenskt tal lyser fortfarande med sin frånvaro.
18.02.2023 14:00

Spel: Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake

Format: Xbox Series X/S, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, PC.
Åldersgräns: 3.
Betyg: 2/5

Spel

Spongebob: The Cosmic Shake. Format: Xbox Series X/S, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, PC. Åldersgräns: 3. Betyg: 2/5
När THQ Nordic lät utannonsera att Svampbob Fyrkant skulle få ett helt nytt speläventyr, signerat studion som gav oss överraskande välgjorda  Battle for Bikini Bottom: Rehydrated för snart tre år sedan, lät det som en gyllene chans att ta tvättsvampens spelkarriär till nästa nivå.
Tyvärr måste jag meddela att detta i grund och botten 20 år gamla spel förblir Nickelodeon-seriens bästa speladaption även med nya The Cosmic Shake inräknat.
The Cosmic Shake, som närmast är att betrakta som en andlig uppföljare, är en snarlikt utformad 3D-plattformare där Svampbob och hans vänner ska ta sig förbi hinder, samla diverse föremål och bekämpa fiender på en rad olika banor. Twisten är att man här färdas i tid och rum till tematiskt utpräglade scenarier så som vilda västern och medeltiden; naturligtvis tolkade med tv-seriens patenterade humor och fantasifulla undervattensinramning.
Det audiovisuella är spelets starkaste kort, men kan i slutändan knappast kompensera för den sladdriga kontrollen eller den lika finesslösa som repetitiva uppdragsdesignen. Det här är ett standardmässigt 3D-plattformsspel enligt mall 1A – och dessutom av en åtminstone två decennier gammal årsmodell.
För den som under sina barn- och ungdomsår spenderade lite fler eftermiddagar framför Nickelodeon än vad som är försvarbart, och har ett extra gott öga till just Svampbob, har själva inramningen som sådan viss behållning. Men som plattformsspel betraktat är The Cosmic Shake verkligen inget vidare.

ANDRA LÄSER