Du läste väl de här intressanta artiklarna? Gjorde du det inte får du nu en ny chans

Här samlar vi några av de mest intressanta och läsvärda VN-artiklarna från den senaste veckan.

Mohammad Rezai befinner sig i Karis, men hans familj är kvar i talibanernas Afghanistan och familjeåterföreningen har fastnat i den finska byråkratin.
23.08.2021 09:28 UPPDATERAD 23.08.2021 09:45
AFGHANISTAN. Mohammad Rezai bor i Karis, men hans familj är kvar i Afghanistan och återföreningsprocessen har varit i gång sedan 2018. Men när talibanerna nu har tagit makten i Afghanistan är allting osäkert. Rezai har inte pratat med sin familj på en månad och nyligen fick han veta att familjen hade varit på en ort som hade intagits av talibanerna.
– Jag och min familj är också hazarer. Om talibanerna fångar mig dödar de mig. Om de får tag på min familj dödar de dem. Så de måste gömma sig, säger han.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
FÖRSTA UTSTÄLLNINGEN. Hugo Simbergs barnbarn, Ann Simberg, har aldrig tidigare ställt ut i Finland. Men just nu har konstnären som egentligen bor i London en utställning i Ekenäs. Orsaken till att hon just valde Ekenäs är att hon har en sommarstuga i Raseborg. Hennes abstrakta och färgglada verk lyser upp galleri Perspektivet hela augusti.
– Jag gillar att blanda färger, de kommunicerar så mycket känslor. Gult är en färg jag gillar, och jag har jobbat mycket med den färgen. Jag har märkt att gult ibland ger mer ljus i bakgrunden än vitt. Man kan säga att jag är inne i en gul period, säger hon.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Ann Simberg har aldrig tidigare ställt ut i Finland. Just nu gör hon det i Ekenäs.
TATUERINGSBOOM. Det är många som vill tatuera sig i Västnyland för tillfället och det kan Angela Mägi intyga i Karis. Just nu är hennes tidsbokning för tatueringstider stängd. Hon brukar öppna den för tre månader i taget. Det finns en stor efterfrågan och folk väntar på tider för att få tatuera sig.
– Jag tycker att tatueringar på bara det senaste året har blivit populärare. Då jag och min kollega för några helger sedan ordnande drop-in tider resulterade det i att kunder köade i timmar, säger hon.
Också i Sjundeå är intresset stort. Katja Puhakka öppnade sin studio i början av året och har många kunder.
– Det var en överraskning för mig att jag blev så här populär direkt, säger hon.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Angela Mägi har fullt upp i sin tatueringsstudio för tillfället.
SATSNING I HANGÖ. Niki Wickman och Georg Varsanpää är primus motorer bakom mikrobryggeriet Hanko Brewing Company som snart slår upp sina dörrar för allmänheten i Östra hamnen i Hangö. Planen är att Hanko Brewing Company ska vara öppet under hela året och man hoppas bland annat på att locka after work-gäng och kanske också mindre företagsgrupper.
– Man kan jämföra öl med bröd; det är bäst då det är färskt. Vi har vant oss vid lagerölen, som tack vare sin långa lagringsbarhet går att exportera runtom till världens alla hörn. Nu vill vi hämta tillbaka att det också finns öl som färskvara. Det är en fin sak och en annan upplevelse, säger Georg Varsanpää.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Niki Wickman (t.v.) och Georg Varsanpää står bakom det nya bryggeriet.
LYCKAD DEBUT. I lördags ordnades Raseborg trail runners första stiglopp i Västerby i Ekenäs. 300 deltagare var på plats och Jani Rintala blev historisk. Han var den första som kom i mål i 50 kilometersloppet. Dessutom vann han trots att han sprang fel.
– Jag hade inte sprungit här tidigare och hade egentligen inga förväntningar. Däremot hade jag nog räknat med en tid i den här stilen, säger Rintala som kom i mål på under fem timmar.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Mikaela Keihäs (648) och Betina Andersson (641) hörde till de 300 deltagare som löpte Raseborg trail runners första stiglopp.

ANDRA LÄSER