Så skapade Ingågrillen en ny hamburgare med hjälp av AI

Ingåföretagaren Jukka Uittamo har testat den omtalade chattboten Chat GPT i praktiken: Den nyaste hamburgaren i grillen Gatukeittiö i Ingå är skapad med hjälp av artificiell intelligens. Ursprungsidén och de sista detaljerna bär ändå mänskligt avtryck.

Tiina Naakka och Jukka UIttamo har skapat en hamburgare med hjälp av artificiell intelligens. 
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
01.03.2023 16:49 UPPDATERAD 02.03.2023 15:57
– Min kompis testade chattboten för att skapa bilder och skriva dikter. Då kom jag på att jag kunde be den skapa vår nästa månadsburgare. Så jag bad den göra en hamburgare med smaker av citron och lakrits, säger företagare Jukka Uittamo som driver grillen Gatukeittiö på företagsområdet Ingåport.
Citron och lakritskombinationen var Uittamos idé men utifrån den idén skapade chattboten ett recept där den i detalj föreslog vilka produkter grillen skulle använda sig av och vad hamburgaren skulle fyllas med.  Receptet testades och finslipades av köksmästaren Tiina Naakka. Resultatet blev en hamburgare med pulled kyckling, grönsaker, citronsås och lakrits.
– Chattboten föreslog ett lakritspulver som vi testade men det visade sig vara för mjäkigt. Så vi gjorde en lakritssås i stället, och den fungerar bättre. Den ger burgaren ett litet sting, och citronen kompletterar kycklingen väl, säger Uittamo.

ANDRA LÄSER