Nästa vecka visar hur påsken påverkat coronaviruset i Finland

426 coronavirusfall har registrerats i Finland under det senaste dygnet. Överläkare Taneli Puumalainen säger dessutom att det är för tidigt att bedöma hur påsken påverkat spridningen av coronaviruset.

Överläkaren Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd säger att antalet nya fall av sjukdomen covid-19 verkar minska.

– Under påsken har finländarna samlats och rört sig runtom i landet betydligt mer än under ett vanligt vårveckoslut, men vi kan ännu inte säga vilken inverkan detta eventuellt har på epidemiläget. Det gäller att komma ihåg att sjukdomens genomsnittliga inkubationstid är fem dagar, säger överläkare Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd på torsdagen.

Han tillägger att det lär klarna nästa vecka om påsken har någon långvarig inverkan på epidemins utveckling.

På torsdagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd om 426 nya fall av coronasmitta i Finland. Det betyder att sammanlagt 80 842 personer har smittats av coronaviruset i Finland sedan pandemin bröt ut för ett drygt år sedan. Den nationella incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är nu 126. Det är en liten minskning jämfört med onsdagen. För två veckor sedan var incidensen 173. Incidensen är högst i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 244, men har ändå sjunkit något sedan i onsdags.

862 dödsfall med koppling till coronaviruset har rapporterats i Finland. Enligt Taneli Puumalainen minskar antalet nya dödsfall, även om en smittkedja vid Uleåborgs stadssjukhus i mars tillfälligt orsakade en kraftig ökning i antalet nya dödsfall.

– Antalet dödsfall är på en lägre nivå men fortfarande dör två till tre personer per dag i sjukdomen, säger han.

ANDRA LÄSER