Det här skrev VN om för 50 år sedan

Västra Nyland 17 oktober–29 oktober 1972

VN 29 oktober 1972
23.10.2022 12:00 UPPDATERAD 23.10.2022 20:57
SKOLCENTRUM. Femtionio av de samskolföräldrar som deltog i föreningen Hem och Skolas årsmöte på torsdagen i Hangö är för en skolplanering på språklig grund och endast en enda föredrog åldersgruppering. Det visade en liten gallup som hölls efter skolsekreterare Alf Nordmans information om skolfrågorna.
Som känt går planerna ut på att två skolcentra skall byggas – ett kring Centralskolan och nuvarande finska samlyceet, det andra på svenska samlyceets utvidgade tomt.
MILJÖDETEKTOR. – Vi bör fungera som en detektor och som en väckarklocka, vår uppgift är att upptäcka miljöhot och i tid varsko myndigheterna.
Så formulerade dr C-E. Unnérus uppgifterna för den miljöskyddsförening som grundades i Ingå på lördagseftermiddagen.
ATOMKRAFT. Det har egentligen länge varit klart, att Industrins Kraft Ab inte kommer att bygga sitt första atomkraftverk på Storholmen i Bromarf, utan i stället på Olkiluoto.
---
Än så länge vet man inte så mycket om de verkliga farorna på lång sikt. Men sannolikt är det bättre att sprida ut atomkraftverken över en större del av landet än att koncentrerar alla till den tätast befolkade och mest industrialiserade regionen. (Ledare).
VÄNORTSGÄSTER. Fem ungdomar från Vandas vänort Mlada Boleslav i Tjeckoslovakien har den gångna veckan gästat Vanda köping. De kom senaste måndag och har under veckan bekantat sig bland annat med Vanda, Hagalund och Helsingfors sevärdheter.
NY POLISSTATION. Senaste vecka flyttade Esbo-polisen och länsmansdistriktet in i nya lokaliteter invid Polar-hotellet i Kilo. Det nya polishögkvarteret ligger bara någon kilometer ifrån de eländiga kåkarna i Grankulla som tidigare tjänat allt från polisarrest till länsmansresidens.
NY BRANDBIL. På torsdagskvällen demonstrerade Virkby frivilliga brandkår sin nya brandbil för kommunalstyrelsen i kommunen, för brandnämnden och för gruppordförandena i fullmäktige och andra inbjudna gäster.
Den nya brandbilen är av märket Scania Vabis och den enda av det märket som är specialgjord som brandbil. Bilen är försedd med en 2 000 liters vattentank, skumaggregat och en pump med en kapacitet om 3 500 minutliter.
NYTT LJUS. Det stora stenhuset – bergsrådsbostaden och representationshuset i Fiskars – är numera strålkastarbelyst på kvällarna och det ser väldigt fint ut med den upplysta ljusgula husfasaden med den gröna gräsmattan framför. Också sidobyggnaden är belyst.
DEMONSTRATION. ”Vår skolgård är så trist. Vi vill ha målningar på skolgården.” Bland annat detta stod det på plakat som tredje- och fjärdeklassister i Ekenäs seminariums folkskola under en rast på fredagen bar omkring på skolgården.
På lärarhåll betonar man att demonstrationen är elevernas eget påhitt. Lärarna kände inte ens till att eleverna planerade en demonstration före fredagen.
RÅTTOR. I går avslutades ett tre dagars råttkrig i Ekenäs och Österby. Då hade cirka 400 kilo välsmakande råttgift placerats ut i skrymslen och vrår. Tidigare krig har varit ödesdigra för råttorna i staden men på avstjälpningsplatsen i landskommunen, där kryllar det av frodiga bjässar.
---
– Tyvärr kan det hända att råttor dör t.ex. under bostadsgolv och därifrån sprider en odör i huset, säger Tor Smolsky, som representerar det bolag i giftbranschen med vilket Ekenäs stad ingått kontrakt.


Sammanställt av Niclas Erlin

ANDRA LÄSER