Invånare tänder lyktor i natt i protest mot tågdepå

I kväll tänds lyktor för boendemiljön i Bobäck i Kyrkslätt och Mankby i Esbo. Jippot är en protest mot planerna på att bygga en tågdepå i kulturlandskapet.

Klockan 21 i kväll tänds en rad lyktor för boendemiljön i Bobäck och Mankby, för kulturlandskapet i byarna och för naturskyddsområdena i innersta delen av Esboviken. Lyktornas natt är invånarnas nödrop för naturens mångfald, tystnaden i och värdena av ett landskap som formats under hundratals år.

"Det depåområde som utmärkts i Nylandsplanen 2050 och för vilket Trafikledsverket redan har långt gångna planer skulle bryta Bobäck och Mankby byars urtida förbindelse till havsstranden. Landskapet kommer att förstöras för invånarna och bli ett industriområde för hundra tåg med buller och ljusföroreningar dygnet runt, , skriver Bobäcks byförening i ett pressmeddelande.

Lyktornas natt påminner beslutsfattarna om naturens och kulturlandskapets betydelse i vår vardag. Byföreningen anser att Esbovikens innersta del borde utvecklas som rekreationsområde för de växande områdena kring Stor-Köklax och Masaby-Sundsberg.

Evenemanget ordnas av gruppen Skydda miljön i Bobäck och Mankby och Bobäck byaförening rf.

ANDRA LÄSER