Kolumn: Går det att bygga en förmögenhet genom fondplacerande?

11.10.2022 14:29 UPPDATERAD 11.10.2022 14:58
I mitt jobb reser jag en hel del omkring och ett riktigt intressant uppdrag kommer emot nästa vecka då jag styr kosan långt upp i landet. Där ska jag föreläsa för en lokal banks kunder hur man kan bygga en förmögenhet genom fondplacerande. De gav mig fria händer och ställde dessutom till mitt förfogande sina fonders stängningsvärden för de senaste sexton åren. Genom att analysera dem fick man ganska klara besked på hur det riktigt ligger till.
Jag kollade igenom tre fonder på olika risknivå. Vi kallar dem Försiktig som har ca 10 procent aktievikt, Mellan som har ca 50 procent aktievikt och Aktie som bara placerar i aktier globalt. Jag betraktade ett fondsparande på 100 euro månatligen med start år 2006. Resultaten är minst sagt intressanta, för här emellan har hänt både det ena och det andra.
Kort efter starten hade vi ju en finanskris. Sen var det Grekland. Och så brexit och Trump som president i USA. Efter det kom coronan och nu har vi inflation och krig. Jag har säkert glömt flera kriser för de tycks ju avlösa varandra en efter en. Helt lätt har det inte varit att bygga sin förmögenhet. Tänk att hänga med hela tiden och inte ge upp. Den som sparat i 16 år borde få en medalj av något slag!

ANDRA LÄSER