Dynamit och grävskopa fick omkull Koverhars masugn

På knä. Masugnen i Koverhar skakade till under sprängningen men föll inte. Två timmar senare lyckades rivningsföretaget få omkull tornet. Bild: Lina Enlund

De som byggde stålverket i Koverhar på 1960-talet gjorde ett gediget arbete. Så gediget att masugnen stod kvar efter en rejäl omgång dynamit.

Det är mycket ring och spring när projektchef Kai Ruohola från Delete förbereder sprängningen av det gamla stålverkets masugn och pipa. Vid porten samlas över 20 personer och väntar på den stora smällen.

– Har jag sprängt en masugn tidigare? Nä, det finns inte så många i Finland, säger Ruohola.

Den här sprängningen har förberetts i veckor. Cirka 500 kg dynamit är placerad vid masugnen och skorstenen som står bredvid. De dyra, specialbeställda kolteglen som murades inne i masugnen sommaren 2012 är borttagna. Stålverkets hall är flyttad – den ska till Marocko. Allt som har gått att sälja efter konkursen 2012 är sålt. Kvar står masugnen som ingen velat köpa.

Före sprängningen grävdes sockeln fram, två av dess fyra ben kapades och de två övriga fick jack. Ändå motstod de flera hundra kilo dynamit. Bild: Petri Uomala/Delete

Lite över fyra skär varningssignalerna genom luften, det hörs en dov smäll, masugnstornet skakar till – men står kvar.

Några från Delete ger sig iväg för att undersöka varför varken pipa eller masugn föll.

– Jag är lite besviken, konstaterar Antti Aittola som jobbar på företaget Fjäder inne på fabriksområdet.

Hade han väntat ytterligare två timmar hade han fått se ett ras. Petri Uomala, Deletes marknadsföringschef, ringer VN på kvällen och berättar att man i förväg kapat två av sockelns fyra ben. Dessutom hade man gjort jack i de återstående benen. Men eftersom betongen var både hård och rejält armerad räckte det inte. Efter sprängningen kapade man de sista två benen och nu är masugnen borta.

Mer läsning