Duvteatern och Resonaarigroup får årets Antoniapris för pjäsen I det stora landskapet

Systrar. Tvillingprinsessorna Estella (Sophia Heikkilä) och Aurora (Karolina Karanen) skiljs åt i pjäsen I det stora landskapet. Bild: Cata Portin

Antonia-priset 2020 för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater går till föreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika. Enligt prismotiveringarna inger pjäsen hopp utan att blunda för problem i vårt samhälle.

– I dessa tider känns det viktigt att ge Antonia-priset till en föreställning som förespråkar gemenskap och jämställdhet, och som inger hopp utan att försköna och blunda för de problem och frågeställningar som finns i vårt samhälle, säger juryordföranden Liisa Pentti.

Vägledare. Clownerna (Elias Simons, Krister Ekebom och Christoffer Strandberg) hjälper prinsessorna Aurora och Estella att hitta tillbaka till varandra. Bild: Cata Portin

– Sin traditionella form till trots lyckas I det stora landskapet nedmontera hierarkier på scen. Föreställningen lyfter fram aktuella samhälleliga och allmänmänskliga frågor, och är sagolik och djupt berörande utan att vara verklighetsfrämmande. Hela teatersalongen lever med i föreställningen.

Brett samarbete

I det stora landskapet är ett samarbete mellan Duvteatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar. Föreställningen är regisserad av Mikaela Hasán, dess manus och sångtexter är skapade av Duvteaterns ensemble och koreografin är gjord av Carl Knif i tätt samarbete med skådespelarna. På scenen står skådespelarna tillsammans med kollegor från Svenska Teatern. Musiken är komponerad av Markus Fagerudd specifikt för föreställningens liveorkester. Orkestern, som består av musiker från Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar, förenar musiker som har bakgrund i olika musiktraditioner.

Sorg. Drottningen går i kloster för att bearbeta sin sorg. Bild: Cata Portin

– Genom den traditionella och till och med konservativa formens gränser sipprar ett berättande som avväpnar och öppnar inför något väsentligt i vårt mänskliga varande. I det stora landskapet berör på djupet och ger hopp genom igenkännande både i det härliga och vackra och i det sorliga, svåra och aggressiva.

Mångbottnat manus

Föreställningen, som riktar sig till en bred publik, lyckas vara tidlös och samtidigt aktuell, och via subjektets perspektiv ta ställning i det samhälleliga.

– Duvteaterns ensemble har gjort ett enormt arbete genom att både skriva ett mångbottnat manus och sångtexter, som tillsammans med Markus Fagerudds musik genomtränger åskådaren. I skådespelarnas kontakt med varandra och till publiken finns en omedelbarhet och närvaro som föder ett starkt och smidigt samspel och skapar en upplevelse av samhörighet i hela salongen, säger Pentti.

De övriga nominerade föreställningarna var Infinito av Sirius Teatern och Hamlet All Inclusive av Nya Rampen och Teater Viirus.

Antonia-priset utdelades den 15:e gången under Hangö Teaterträff 2020. Årets jury har bestått av koreografen Liisa Pentti (juryns ordförande) och danskonstnärerna Aksinja Lommi och Karolina Ginman.

Mer läsning