Dörrarna till Billnäs bruk öppnar igen

Verksamheten i Billnäs bruk återupptas meddelar Olli Muurainen. Bild: VN-arkiv/Nina Ahtola

Företagaren Olli Muurainen skriver i ett pressmeddelande på sin Facebook-sida att dörrarna till Billnäs bruk öppnar igen efter en paus på tre år.

Verksamheten i Billnäs bruk återupptas. Det skriver Olli Muurainen på sin Facebook-sida.

Det har gått tre år sedan Muurainen satte bruket i malpåse och stängde ner. Själv flyttade han till Singapore för att utveckla sitt företag Management Events. Men nu är företagaren redo att öppna dörrarna i Billnäs igen.

– Billnäs återvänder till marknaden med ett nytt koncept. Brukets nya motto är med små steg och tillsammans.

Muurainen säger att han vill säkerställa att projektets samtliga intressenter känner att de blir hörda och uppmärksammade då brukets framtid planeras för de kommande hundra åren.

– Som företagare förstår jag att riktigt allt som jag vill förverkliga inte lyckas.

"Pinan är över"

Han berättar att de största utmaningarna som ledde till att bruket stängdes har fått en lösning. Beslutet att öppna igen påskyndades av att han började få allt fler förfrågningar.

– Några evenemang har till och med ordnats, trots att stället officiellt varit stängt. Nu kan vi svara på en efterfrågan och öppna bruket igen. Jag är glad och lättad. Pinan är över, utbrister Muurainen.

Han välkomnar nya fräscha idéer och potentiella kompanjoner till Billnäs.

– De bästa visionerna föds ur ett samarbete mellan ivriga och modiga människor.

Miljonsatsning mötte motstånd

Muurainen köpte det 1641 grundade Billnäs bruk år 2008 med målsättningen att utveckla stället till ett centrum för olika evenemang och seminarier. Hans bolag köpte markområden, reparerade byggnader och sanerade utrymmen.

Investeringarna uppgick till 9 miljoner euro. Men år 2014 stängde Muurainen ändå bruket och flyttade alltså till Singapore.

– Jag blev frustrerad över hur seg processen med olika tillstånd var och på besvärsrundorna som kändes oändliga. Jag tänkte att jag koncentrerar min energi på den asiatiska marknaden och öppnar Billnäs då omständigheterna förbättrats.

Utöver besvärliga processer kring olika tillstånd hade Billnäs bruk och Muurainen också en konflikt med företaget Fiskars för att Fiskars inte ville sälja mark till honom. Den sega tvisten med Fiskars fick en lösning i september 2015. Muurainen fick då köpa tre markområden på sammanlagt 1,8 hektar i brukets kärna.

Annat som ledde till att verksamheten i Billnäs tog paus var att planläggningen av området stod och stampade på stället och därtill fick Muurainen inte fälla vissa träd som han ville.

Nya vindar blåser

Nu känner Muurainen att vindarna håller på att vända.

– Vi får in ny verksamhet i bruket och resurser för att underhålla det. Att Billnäs återvänder till businessvärlden hämtar liv och livskraft till den sagolikt vackra historiska byn.

Muurainen tror att Finlands ställning som ett land där kvalitativa evenemang ordnas kommer att förstärkas under de kommande årtiondena.

– Människor från alla kontinenter, som vill se den blå himlen, andas ren luft och njuta av utmärkt service dras till ställen som detta. Min dröm är att vi ska få femstjärnigt vitsord för känsla och atmosfär.

Mer läsning