Dom för grov misshandel på bröllop i Raseborg

En 24-årig man dömdes till 1 år och 6 månaders villkorligt fängelse för ett slagmål på en bröllopsfest i Raseborg. Bild: Sofia Westerholm/SPT

En ung man skulle rädda sin kompis men blev i stället dömd till villkorligt fängelse, samhällstjänst och ett rejält skadestånd.

I fredags dömde Västra Nylands tingsrätt en 24-årig man för grov misshandel som inträffade under en bröllopsfest i Raseborg. Festen ägde rum den 31 december 2016.

Enligt åtalet slog den 24-åriga gärningsmannen offret som också var man med knytnäven i huvudet. Offret tappade balansen och föll varefter 24-åringen sparkade honom i huvudet.

I rätten medgav 24-åringen misshandel, men bestred att den varit grov. Enligt honom hade han legat på marken då han sparkade och offret hade inte varit försvarslöst.

Dessutom dömdes 24-åringen för två fall av misshandel då han knuffat till två unga kvinnor, så att de föll ner från en trappa.

Rätten hörde flera vittnen om händelserna på bröllopsfesten. Slutsatsen var att 24-åringen kan ha missuppfattat situationen.

Enligt vittnena hade offret ingripit i ett slagsmål för att stoppa det. En av parterna i slagsmålet hade varit 24-åringens kompis. 24-åringen hade kommit till sin kompis undsättning men angripit fel person.

Offret fick allvarliga skador i misshandeln. Även kvinnorna slog sig.

24-åringen dömdes till 1 års och 6 månaders villkorligt fängelse samt 90 timmar samhällstjänst.

Dessutom dömdes han att betala nästan 13 000 euro i skadestånd till offret och kring 10 000 euro i andra kostnader.

Domen har inte vunnit laga kraft.