Djurens bästa i fortsatt fokus

Klara roller. Mikaela Lindqvist fortsätter, Kerstin Siggberg går i pension och Milla Lehtinen tar över. Bild: Thomas Sundström

– En bra lösning och en stor lättnad, säger Kerstin Siggberg som från och med årsskiftet lämnar över sin veterinärmottagning i Ekenäs till Milla Lehtinen.

Kerstin Siggbergs smådjursmottagning i Ekenäs är synnerligen inarbetad. Det var 1984 som hon, 25 år ung och tämligen nybakad veterinär, beslöt att öppna en mottagning i Ekenäs. Det skedde först hemma i källaren och sedan så småningom i Stinsen-huset invid järnvägen i centrala Ekenäs.

– Jag ville jobba som privatföretagare och då fanns det väldigt få dylika veterinärer. Det fanns mycket arbete från första början och det var absolut inga problem med att etablera sig, tvärtom tänkte jag någon gång för mig själv att om jag orkar tio år i den här takten så är det bra, säger hon.

Men det blev alltså betydligt mera än tio år. Det blev i stället över 32, men nu om några dagar är loppet i mål. Kyrkslättsveterinären Milla Lehtinen tar över verksamheten från och med nyår och det till stor lättnad för Siggberg.

– Jag hade redan länge försökt hitta en efterträdare, men det hade inte löst sig. Det verkade redan som om det inte skulle bli någon fortsättning, men i slutet av november kom Milla in i bilden och sedan gick det snabbt. Vi märkte snabbt att vi tänkte på samma sätt och det här känns väldigt tryggt och bra för mig, säger Kerstin Siggberg.

Ny roll

Också Milla Lehtinen är nöjd med lösningen. Kyrkslättsbon Lehtinen har under de senaste åren arbetat som akutveterinär i Tavastehus, men blir nu för första gången privatföretagare.

– Jag har länge tänkt att jag vill jobba i egen regi och nu öppnade den här möjligheten sig. Det känns roligt och motiverande, men också ganska spännande för det är nog stora stövlar jag får stiga in i, säger hon själv.

Mottagningen kommer att fortsätta som tidigare i samma utrymmen som i dag. Lehtinen tar över verksamheten i dess nuvarande form och dit hör både utrustningen, arkiv och andra inventarier.

– Och dit hör tydligen också jag och det är jag glad över, säger assistenten Mikaela Lindqvist som arbetar i mottagningen sedan 2009 och alltså fortsätter.

Samma jobb

Lehtinen räknar nu att åtminstone inledningsvis pendla till Ekenäs och verksamheten kommer att fortsätta som tidigare. Några ändringar kommer dock att ske, bland annat kommer det att i framtiden finnas tillgång till ultraljud och vara kvällsöppet två dagar i veckan, onsdagar och torsdagar.

– Och går allt som tänkt blir det nya namnet Ekenäs veterinärstation, och jag hoppas förstås att Kerstins kunder fortsätter komma hit. Att det fanns en etablerad verksamhet här var en bidragande orsak till att jag sökte mig hit och nog kommer arbetet att fortsätta som tidigare, säger Milla Lehtinen.

Det betyder att klienterna är och förblir husdjur. Merparten av Siggbergs patienter har varit katter och hundar, men visst har det också funnits olika gnagare bland besökarna.

– Men det har funnits annat också. En gång för länge sedan hade jag också en orm att ta hand om, men jag kommer inte ens ihåg vad det var för. En annan gång hade vi en minigris här som hade problem med sina klövar. Och "mini" var nog litet diskutabelt – den vägde sina modiga 100 kilo och var en ganska stökig patient, säger Siggberg och skrattar glatt.

Viktiga husdjur

Som veterinär kommer man i kontakt med både husdjur och ägare och både Siggberg och Lehtinen är överens om att det är en av de stora fördelarna med yrket. Samtidigt är det klart att husdjuret ofta har en väldigt stor betydelse för ägarna – det märks inte minst om det blir aktuellt med en avlivning.

– Och det är ju alltid djurens bästa som står i fokus. Dessutom har vården blivit bättre hela tiden. Framför allt under de tio senaste åren har det skett stora förändringar och vi kan göra mycket som vi inte kunde tidigare, säger Milla Lehtinen.

– Ett husdjur är ju en kär och trogen vän och det är klart att det är tungt om man måste ta bort djuret. Som veterinär måste man förstås hålla sig professionell, men det är klart att man tänker på ägarna också. Över huvud taget har ju kontakten med kunderna varit ett stort glädjeämne, det märks framför allt på en så här liten ort, säger Kerstin Siggberg.

Tack och hej!

Men nu tackar alltså Kerstin Siggberg för sig – eller åtminstone nästan.

– Jag tänker inte jobba mera, men nog kan jag säkert ställa upp om det dyker upp något akut kejsarsnitt mitt i natten eller något liknande. Det är säkert litet smidigare med tanke på att Milla bor i Kyrkslätt, säger hon.

Men i övrigt, hur tänker Kerstin Siggberg bedriva tillvaron som pensionär?

– Nu får jag tid för mina barn och barnbarn och kanske för att läsa något annat än facklitteratur. Och så har jag ju mina hobbyer dans, sång och gitarrspel som jag gärna utövar, säger Siggberg.

Kerstin Siggberg och Milla Lehtinen håller gemensamt öppet hus den 30 december kl 14–16 på mottagningen.

Milla Lehtinen

38 år, bor i Kyrkslätt

Veterinär, tar över efter Kerstin Siggbergs smådjursmottagning den 1 januari

Make, två barn, två hundar och två katter

Kerstin Siggberg

58 år, bor i Ekenäs

Veterinär, pensionär från den 1 januari

Särbo, två barn och två barnbarn