Dikt blir bild i fotostuderandes tolkning

Ljus och skugga turas om när dikt blir bild i fotostuderandes tappning. Nu hänger bildpoesi på väggarna i Art café serendipity i Karis.

Går ord att omvandla till bild? Årets fotokonststuderande på Västra Nylands folkhögskola fick en uppgift med oändliga möjligheter till tolkning. Var och en skulle skapa en bild utifrån från en dikt hen fått av en kurskamrat. Nu hänger de poetiska bilderna längs väggarna på Art café Serendipity i Karis.

Teknikerna är varierande när en grupp fotostuderande får associera fritt, här finns allt från hyperrealism till blandteknik och trippelexponering.

Inka Peltola, som tolkat Nikita Gills dikt A thousand stories long, har använt sig av såväl måleri som textil i sitt verk. På bilden ser vi en kvinna. Ett helt universum i djupa färger blottas genom ett hål som öppnar sig på hennes ryggtavla.

– Just nu gillar jag att blanda tekniker, säger den Ingåbördiga fotografen.

Inka Peltola har en bakgrund av såväl bildkonst som foto, men också nybörjare finns med i gruppen. Studerandena har vitt skilda bakgrunder – vissa har sysslat mycket med fotografi, andra inte alls.

Var och en får hitta sin nisch. Personligheterna träder tydligt fram, idén har här inte varit att illustrera dikten, snarare att tolka dess väsen. Och tolkningen är unik, som varje människa.

Dimensioner

Ställer ut. Ami Lindqvist, Inka Peltola och Caroline Krogell får experimentera vilt under året på fotokonstlinjen. Bild: Elsa Kemppainen

Det kan vara en mäktig upplevelse att för första gången se sitt alster upphängt på en vägg inför allmänhetens blickar. Då skapas ytterligare en dimension: konstnärens tolkning tolkas av betraktaren.

Här gällde det att associera fritt för att sätta sin egen prägel på dikten. Slutresultatet blev eget och fristående, men dikterna som hänger intill verken ger betraktaren ännu en botten att stå på.

– Vilka känslor väcker bilden, vilket intryck skapar den hos dig, beskriver Ami Lindqvist tolkningsprocessen.

Karisbon Lindqvist har själv fått prova på olika tekniker under studietiden och har den här gången gett sig in på trippelexponering. Karisfotografen Sven Eklunds dikt Du sorgsna hjärta har fått formen av ett drömskt landskap med täta trädformationer i Ami Lindqvists version.

– Jag vill ta ett steg vidare, inte hålla mig till det trygga.

Ljus och mörker

Caroline Krogell, ursprungligen från Kyrkslätt, har fått fördjupa sig i David Bowies låttext Heroes. Paret som kunde få varandra i ett annat liv blir två blommor vars silhuetter hoppfullt möter varandra mot en mörk bakgrund.

Krogell är en av dem som fått pröva vingarna på folkhögskolan utan att ha fotograferat mycket förr. Året har resulterat i en passion för det analoga där friheten är större än digitalt.

Bilden är dramatisk och mörk, men hoppet glimtar fram i konturerna.

– Det ser dystert ut för det älskande paret, men kanske finns det hopp ändå?

Ljuset är centralt i många av verken. Det tränger fram i konturerna, i bländande strimmor och som gråa himlar. Det framhävs ytterligare i det starka motljuset inne i det lilla kaféet där vårljuset väller in genom fönstren.

D lux

Bildpoesi av fotokonststuderande på VNF.

3–31.3. på Art café Serendipity, Karis.