Digitalt verktyg för samarbete

Jobbar ihop. Sara Avdi från centrumföreningen, Mikael Roms och Oscar Cavonius från Place2Go samt Marina Strömberg från centrumföreningen och företagare Veera Holmström ser nyttan av att samarbeta. Bild: Victor Stenström

Efter två av utveckling är den fjärde versionen av den digitala mötesplatsen Place2Go färdig. Den är redan i användning av flera företag och föreningar i Hangö och Raseborg.

Place2Go har utvecklats hos MR Media men är numera ett skilt bolag som sysselsätter en handfull personer.

Men händelsekalendrar, register för företag och föreningar – dessa tjänster finns digitalt. Vad är då det nya?

– Det här är ett tillägg till de tjänster som redan finns. För att hitta något via Google eller på Facebook måste man ha ganska bra koll på vad man söker. Här hittar du allt på ett ställe. Det finns inte andra plattformer som samlar tjänster och evenemang så här enkelt och så här snyggt. Men du kan själv bestämma hur mycket du vill ska synas på sidan. Det finns både ett djup och en möjlighet till omfattande synlighet, säger Oscar Cavonius, verksamhetsansvarig på Place2Go.

– Place2Go stöder sociala medier. Man kan posta sitt evenemang i kalendern för att visa det lokalt och sedan sprida det på till exempel Facebook. Alla bitar och de synergieffekter de skapar gör Place2Go till en unik och fungerande helhet som vi tror kommer att hämta besökare, säger vd Mikael Roms.

En kanal för alla

En av dem som anlitar tjänsten är Ekenäs centrumförening.

– Det har inte funnits en gemensam kanal för synlighet som dessutom är visuellt attraktiv. Den är lätt att hitta för både ortsbor och tillfälliga besökare, säger verksamhetsledare Sara Avdi.

För centrumföreningen handlar det i första hand om att lyfta fram de evenemang man ordnar som till exempel den stundande invigningen av julgatan och den populära julmarknaden.

– Men vi vill också uppmuntra våra medlemsföretag att marknadsföra sina egna evenemang på Place2Go. Här kan de göra det kostnadsfritt.

Också för restaurangen Santa Fé som har liveartister så gott som varje helg är en attraktiv evenemangskalender välkommen.

– Alla är inte på Facebook eller besöker vår webbplats. Och det måste vara enkelt och roligt att posta dina evenemang. Annars blir det ogjort, säger krögare Veera Holmström.

– Det är viktigt. Därför har vi utvecklat ett så enkelt uppdateringsverktyg som möjligt. Men utvecklandet av tjänsten fortsätter, möjligheterna är oändliga. Under nästa år kommer bland annat en applikation för mobiltelefoner och en webbutik för tjänster och produkter att lanseras. Place2Go kan börja användas i vilken stad som helst. Vi kan utvidga både nationellt och internationellt, säger Roms.

Synlighet från ovan

På Place2Go finns det för tillfället 360 graders virtuella flygvyer över Ekenäs, Fiskars, Horsbäck, Karis, Pojo och Tenala som företag och föreningar kan synas i.

– Flygvyerna är ett unikt sätt att marknadsföra sig och hela regionen. Flygvyerna är en attraktion i sig och någonting vi kommer att satsa på och vidareutveckla under nästa år, säger Roms.

För Ekenäs centrumförening är det bilden av Ekenäs centrum man vill utveckla.

– Vi försöker skapa ett levande centrum som folk vill besöka. I bästa fall kanske någon blir så förtjust att den vill bosätta sig här, säger Marina Strömberg som är ordförande för Ekenäs centrumförening.

– Men vi kan inte dra hela lasset själva. Företag, föreningar och staden måste jobba tillsammans.

– Lokala företag anlitar varandra flitigt nu för tiden, säger Holmström

– Vi hoppas att också staden vill göra det. I Place2Go finns en unik möjlighet att stödja näringslivet med en lokal tjänst. Om vi gemensamt skapar en bra bild av de olika stadsdelarna blir också samhörigheten bättre. Med Place2Go vill vi starta synergier mellan stadsdelarna och bidra till ett enigare, starkare Raseborg. Det här är ett redskap för samarbete, säger Roms.

Mer läsning