Dicken gick till final på BK:s bekostnad

BK förlorade. Mathilda Sandblom och BK-46 gjorde sitt bästa mot Tove Salokivis Dicken men det räckte inte. BK får spela om bronsmedaljerna. Bild: Thomas Sundström

BK-46 stod för en bra första halvlek borta mot Dicken men efterhand tog Drumsölaget över händelserna. Dicken vann den tredje semifinalen med 27–20 och är klart för final.

BK kom till Helsingfors med vetskapen om att laget var tvunget att vinna för att hålla semifinalserien vid liv.

Även om Dicken ledde med 2–0 i matcher har de föregående mötena varit jämnare än väntat. Inte heller på onsdagen gav sig BK utan kamp och Pamela Degerman gjorde snabbt matchens första mål. Det följde Jannica Kullberg upp med att sätta 2–0 och BK hade fått en bra start.

– Inför matchen talade vi om att vi kunde spela utan press och vi ville njuta av att spela. Vi har varit bra i de senaste matcherna och det har stärkt vårt självförtroende, säger BK-tränaren Thomas Holmberg.

Dicken hade svårt mot BK:s låga försvar och laget bjöd på en nervös inledning med flera tekniska missar.

– Vi har testat både 6:0- och 5:1-försvar under säsongen men nu valde vi att använda oss av det förra. Dicken har inte skyttar så deras spelare är tvungna att ta sig längre framåt för att skjuta. Då passar ett 6:0-försvar väl, säger Holmberg.

Samtidigt var inte heller BK kyligt i alla lägen och det ledde till en hackig inledning. Men BK var vassare i målskyttet och efter en kvart ledde gästerna med 8–6. När Nicolina Nynäs en stund senare gjorde 9–6 tog Dicken timeout för att snacka ihop sig. Laget lyckades höja sin nivå men fick hjälp av BK som sjabblade bort sitt spel i numerärt överläge i den 21:a minuten. Dicken vann utvisningen med 2–1 och hade reducerat matchen till 10–9.

Ett ögonblick senare gjorde Tove Salokivi 10–10 och med dryga sex minuter kvar av halvleken drog BK på sig en utvisning. Då förde Annika Näräkkä upp Dicken i 11–10 – det var första gången som Dicken ledde – och innan halvleken var över hade hemmalaget gjort 12–10 genom Salokivi.

Mot slutet av den första halvtimmen orkade inte BK hålla samma höga tempo som i början av matchen och det spelade en roll i Dickens upphämtning. Dessutom gjorde Pamela Degerman endast ett mål och det har inte BK råd med.

Dicken tog över

Andra halveken började med att Degerman tog en utvisning och på samma gång fick Dicken ett straffkast. Det satte Anna Lindahl säkert och hemmalaget ledde med 13–10.

– I slutändan är det våra tekniska missar som avgör, säger Holmberg

Till att börja med klarade Dicken inte av att rycka och vid ett par tillfällen låg BK efter med bara två bollar. Men halvvägs in i halvleken tog Dicken över på allvar och lämnade BK bakom sig. Hemmalaget tog en bekväm femmålsledning och den höll till slut.

Dicken tog sig till sin femte raka final genom att besegra BK med 27–20.

– Jag har sagt det tidigare men måste säga det igen. Flickorna gjorde ett bra jobb och jag lyfter på hatten för dem. Man måste komma ihåg att Dicken har betydligt mera rutin än vi från de här sammanhangen och ändå spelar vi så här bra, säger Holmberg.

Terlinden lämnade planen

Nu får BK fokusera på bronsmatchen mot Grankulla IFK – som inte hade någonting att säga till om mot HIFK – men Karislaget stötte på en motgång i slutet av onsdagens match. Målvakten Johanna Terlinden åkte på en smäll och fick bäras från planen. Situationen är inte helt oproblematisk, för BK:s målvaktssituation är inte optimal.

Inför semifinalserien fick laget veta att Ana Radojevic måste lämna Finland och BK kallade in Jessica Mannström som ersättare då det inte fanns målvakter att tillgå i föreningen.

Holmberg säger ändå att han inte tror att Terlinden drog på sig en allvarlig skada.

– Annika Näräkkä föll på hennes ben men Johanns knä vred sig inte så jag tror att det endast handlade om en hård smäll.

Dicken-BK-46 27–20 (12–10)

Dicken: Anna Lindahl 5+4, Anna Lindholm 5, Betina Lillqvist 3, Tove Salokivi 2, Annika Näräkkä 2, Matilda Peitsaro 2, Carolina Böckelman 2, Jessika Gammals 1, Martina Genberg 1

BK-46: Emilia Holmberg 3+2, Jannica Kullberg 4, Pamela Degerman 3, Alexandra Rönnberg 3, Nicolina Fredriksson 2