Förening förmedlar jobb åt unga

Även i år förmedlar 4H-föreningarna runtom i Finland sommarjobb åt ungdomar. I Västnyland är det endast 4H-föreningen i Raseborg som förmedlar jobb.

Arkivbild.
Sarah Mangs
26.06.2016 11:00
Däremot ordnas det inte i lika stor utsträckning som i fjol.
– Föreningen ligger lågt i år på grund av tidsbrist, säger 4Hs informatör Petra Ingo.
Tidsbristen beror på att verksamhetsledaren har ett nytt jobb och en ny verksamhetsledare sannolikt fås i höst.
Men något kommer ändå att ordnas. I fjol hade Raseborgs 4H samarbete med Luckan i Ekenäs.

Kunden kontaktar föreningen

Arbetspoolen går till så att ungdomar som fyllt 14 år meddelar åt verksamhetsledaren på orten, vilket i Raseborg är Tove Holmström, att de är intresserade.
– Ofta ordnas ett infotillfälle för de unga. Då får de veta hur de ska bete sig i kundsituationer och arbetslivets spelregler, säger Ingo.
– Både de förberedande kurserna, handledningen och att sedan få jobba vid riktiga arbetstillfällen är en viktig del av 4H:s sysselsättande verksamhet för ungdomar. Det är också bra att man som ung kan pröva på olika sorters jobb, då är det lättare i framtiden att hitta den bransch man tycker om, berättar utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm på Finlands svenska 4H.
Kunden kontaktar i sin tur föreningen. Allt från småbarnsfamiljer till pensionärer kan få hjälp med sysslor i hemmet och på gården.
– Föreningen kollar sedan vilken av de unga som är intresserad och kan göra jobbet. Vid behov för den unga handledning före jobbet, säger Ingo.
Efter jobbet är klart hämtar den unga en timlista kunden godkänt till föreningen. Föreningen betalar lön till ungdomarna och fakturerar kunden. Ungdomarna är också försäkrade av 4H-föreningarna.

ANDRA LÄSER