Minister: Coronaintygen kan visas upp om en månad

Enligt den nuvarande tidsplanen kan coronaintyg börja användas i samband med tillställningar och evenemang i Finland vid månadsskiftet september-oktober.

Arbets- och näringsminister Mika Lintilä säger lagförslaget sannolikt överlämnas till riksdagen om ett par veckor. Arkivbild.

Arbets- och näringsminister Mika Lintilä (C) säger att förberedelserna inför det finländska coronaintyget går enligt planerna.

Om ett par veckor väntas Arbets- och näringsministeriet kunna presentera ett lagförslag för regeringen som skulle möjliggöra användning av coronaintyg i Finland.

Syftet med intyget är att underlätta situationen för de branscher som drabbas hårt av coronarestriktionerna, bland annat kulturbranschen.

Efter att regeringen behandlat lagförslaget går det vidare till riksdagen.

– Om allt går enligt planerna kunde intyget börja användas vid månadsskiftet september-oktober, säger Lintilä.

Lyckat pilotförsök

Coronaintygets användbarhet har redan testats på flera håll. Bland annat gjorde Helsingfors stad ett pilotförsök förra veckan.

Omkring 120 personer fick delta i en tillställning förutsatt att de vid dörren kunde visa upp ett godkänt coronaintyg.

Pilotförsöket fick godkänt betyg. Enligt Jani Moliis, koordinator för coronaintyg vid Helsingfors stad, hade själva kontrollen av coronaintyg vid dörren märkbart mindre påverkan på evenemanget än de övriga säkerhetsåtgärderna som tillämpades under tillställningen.

ANDRA LÄSER