Det som inte skulle få hända

Det hjälper ingenting. Nästa säsong spelar Hangölaget HC HIK i fotbollens division 4.

Hangöfotbollen upplevde på lördagen sin genom tiderna största motgång. Senast då stod det klart att HIK:s representationslag får lämna division 3 och ta fart från division 4 nästa år. Det är första gången något dylikt sker i den 113-åriga föreningens historia.

Även om det matematiskt blev klart först nu att HIK får ta steget ner till division 4 dök orosmolnen upp i ett tidigt skede. Den första matchens 1–7 mot LPS i slutet av april borde ha fått varningsklockorna att ringa. På den första segern fick man vänta ända till den nionde matchen och redan före det låg HIK riktigt illa till.

Mot slutet av säsongen kom man sedan bättre i gång, men det var ohjälpligt för sent. På lördag spelar HIK sedan sin sista match borta mot TuPS, men den kommer inte att ändra på något utan Hangölaget slutar som tabelljumbo.

Vad som gick fel i år kan man bara spekulera om, men det är klart att truppen inte räckte till. Förstås lämnade mångåriga nyckelspelaren Cesar Cruz en stor lucka efter sig i HIK-målet och nog hade en säker målskytt också behövts. Talande är att HIK har gjort minst mål tillsammans med FC ALP (25) och släppt in klart mest (60). Spelarna och tränaren Pinduca gjorde förstås vad de kunde, men verkligheten kom i kapp i ett tidigt skede.

För tjugo år sedan var Hicken några centimeter från att stiga till ligan, och ännu i början av 2000-talet spelade man i toppen av division 1. Problemen började sedan när man frivilligt tog steget ner till division 3 med baktanken att snabbt stiga upp till division 2. Det gjorde man dock inte, utan i stället lades år efter år till på div. 3-sejouren. Till slut blev det en förändring, men åt fel håll.

Samtidigt måste man förstås vara realist. Alla höstar får en lång rad fotbollslag ta ett steg neråt i seriesystemet och alla föreningar får förr eller senare ett svagare år. För HIK blev det i år, och det är inte så mycket att göra åt den saken numera.

Det positiva – och idrottens charm – är att situationen kan vara en helt annan om ett år.

Thomas Sundström Nyhetschef