"Det känns för jävligt"

Utmarsch. Arbetarna valde att lämna fabriken efter infomötet i morse. Bild: Harald Grönstrand

Efter beslutet på fredagsmorgonen att SSAB stänger rörfabriken i Lappvik tog en stor del av arbetarna och marscherade ut från arbetsplatsen.

- De har inte skött det här bra. Men vad kan vi göra, vi är bara de som arbetar här, säger Ulf Sundell.

Han bor i på landet i Hummeldal utanför Ekenäs och har jobbat på SSAB i 26 år.

- Klart det känns för jävligt. Men vi var inte snälla med ledningen när de informerade om beslutet. De fick nog höra, säger Sundell.

Han anser att ledningen inte har satt sig in i situationen tillräckligt.

- De behöver inte oroa sig med att betala räkningar eller betala av bostadslånen.

En annan arbetare som lämnar fabriken har jobbat där i 10 år. Han säger att beskedet är tungt men att han samtidigt är lättad.

- Nu när man fått beskedet kan man äntligen gå vidare. Men jag har svårt att tro att alla blir kvar här och jobbar i två år. Många söker säkert nya jobb.

Lappvikbon Juha Harjula ser också dystert på beskedet. Han jobbar själv på Viskoteepak sedan 10 år tillbaka, men han säger att stängningen av SSAB är ett stort bakslag för hela regionen.

- Det kändes som om det var hitåt vi var på väg när SSAB köpte upp fabriken. Det är precis som med Koverhar, säger Harjula.

Han oroar sig för arbetarna och jobben på Hangö udd.

- I fortsättningen måste vi nog vara nöjda om vi över huvud taget har jobb här på udden. Jag tror inte att de som jobbar här på SSAB kommer att flytta till Tavastehus, säger Harjula.

Och för Lappvik är beskedet ett mycket stort bakslag.

- Jag har bott här sedan 1978, och den här fabriken har alltid varit här. Det är verkligen synd att det ska gå så här, säger han.

Men han hoppas ändå att det finns en framtid i regionen.

- Vi måste nu lita på att det kommer fler jobb till Koverhar. Det skulle vara bra, säger Harjula.