"Det handlar inte om att snoka"

Första gången och redan en succé. Evenemanget Karis – Suomen Paris togs i dag väl emot av både ortsbor och gäster längre ifrån. Folk tog sig från plats till plats för att ta en titt på hur de olika husen såg ut på insidan.

Karis – Suomen Paris är ett sprillans nytt evenemang som en grupp aktiva privatpersoner satt ihop. Evenemanget går ut på att såväl privata hus som offentliga byggnader öppnar sina dörrar och välkomnar främlingar hem till sig för en dag.

Trots namnet fanns öppna hus inte enbart i Karis utan även i Billnäs. Sammanlagt stod dörrarna öppna till omkring 60 hus.

Via en karta kunde besökare kolla upp vilka hus som valt att öppna sina dörrar. Två gratis bussar körde under dagens lopp runt med hop on – hop off – principen och gjorde det enkelt att ta sig från plats till plats.

En del av dem som öppnat sina hem hade nöjt sig med att visa upp hur de bor medan andra valt att ta det steget längre och samtidigt ordna kafé, lopptorg och olika bjudningar.

En del av de öppna husen var också försäljningsobjekt som folk i samband med evenemanget kunde ta sig en djupare titt på.

Amerikavillorna lockade folk

Tiina och Markus Paloheimo köpte för sju år sedan en av amerikavillorna i Billnäs. De har sedan dess gjort en hel del olika restaureringsarbeten på sin villa och kände att detta var ett bra tillfälle att få visa upp hemmet.

– Det här är ett ypperligt tillfälle att få visa upp sitt hem och samtidigt träffa en massa folk. Evenemang som detta ger livskraft åt städer, säger Markus Paloheimo.

De gamla amerikavillorna lockade många. Paret hade på förhand plockat fram fotografier och gamla ritningar av huset samt av området och var glada över att det uppskattades så starkt.

– Hade vi då vi köpte huset vetat hur mycket jobb en gammal villa som denna kräver hade vi nog kanske tänkt annorlunda. Men nu är det jätteroligt att få visa upp vad vi åstadkommit, säger Markus Paloheimo.

Utöver rundturen i huset och ritningarna bjöd de gästerna även på pavlova gjord på bär från den egna trädgården samt på äppelsaft kokad på egna äpplen.

– Man vill få folk att trivas bra samtidigt som man får visa upp vad man åstadkommit, säger Tiina Paloheimo.

Sött tilltugg efter rundturen

En annan familj som hade valt att öppna upp dörrarna till sitt hem och sin gårdsbastu var familjen Löflund i Karis. Idén att delta i evenemanget fick mamma Heli Löflund då hon för första gången hörde om Karis – Suomen Paris.

– Jag tänkte genast då jag hörde om evenemanget att detta skulle vara något jag själv gärna skulle gå på och ville nu visa upp vårt hem för andra, säger Löflund.

Elvaåriga dottern Elsa Löflund hakade genast på idén och bestämde sig för att under dagen driva ett litet kafé i hemmet.

Under Karis – Suomen Paris visade familjen upp både sitt hem, sin upprustade trädgårdsbastu samt sin trädgård.

– Vi har rustat mycket på huset själva men på så vis får man det att bli precis som man själv vill ha det, säger Heli Löflund.

Hon konstaterar att jobbet på ett gammalt hus aldrig tar slut men att det alltid är lika roligt då ett projekt blir klart.

– Gårdsbastun var full av sten och skräp då vi flyttade hit men den har vi rustat upp helt och hållet så den visar vi gärna upp i dag.

Historian är det intressanta

Anne Nyberg från Svartå deltog i evenemanget tillsammans med sin syster Tea Wikström från Fredriksstad samt respektive män.

– Jag tycker detta är ett väldigt fint evenemang. Det är så sällan man har chansen att se objekt i den egna hemtrakten, säger Nyberg.

– Det är intressant att få se hur folk har lyckats renovera upp gamla villor. Och de som befinner sig i samma livsskede kan få väldigt goda idéer av varandra, tillägger Wikström.

De hade på förhand sett ut vilka hus de under dagen ville besöka och åkte sedan med de gratis bussarna som trafikerade.

Att hinna se alla hus var omöjligt så de valde att prioritera de hus där den historiska bakgrunden intresserade dem mest.

– Det handlar inte som många tror om att snoka hemma hos folk. För mig är syftet att få se hur husen rustats upp och samtidigt få höra om deras historia, säger Nyberg.