Det finska folket älskar Nöpö–Felix, men Strandberg förstår inte varför man vill snoka på hans bakgård

– Nöpö–Felix är som roligast då han bara talar med programvärden Roope Salminen och är sitt horribla underbara jag, säger Christoffer Strandberg. Bild: Numi Nummelin

Den finlandssvenska skådespelaren Christoffer Strandberg gör det igen. Han fortsätter att övertyga den finska tv–publiken och är en av finalisterna i det kända tv-programmet Putous. Men framgången har sina baksidor.

– Jag har aldrig varit med om så här stort engagemang. Responsen är dubbelt så stor som under den förra säsongen. Då försökte jag svara på alla meddelanden. Nu har jag insett att det är omöjligt, säger 29 år gamla Christoffer Strandberg från Sjundeå.

– Mitt jobb har visat mig att man aldrig kan veta var man är om tio år. Jag har ett öppet sinne och ser vart allt det här leder mig, säger Christoffer Strandberg. Bild: Anni Suikkanen

I mars började tv–programmet Putous elfte säsong på MTV3. Sju skådespelare deltar och alla har en egen karaktär eller komisk rollfigur de spelar.

I fjol deltog Strandberg för första gången i programmet och tog sig direkt till finalen där han knep en tredje plats med sin karaktär Barbi de Voro. I år ville han spara på sina fötter, det vill säga inte springa runt i klackskor. Därför valde han att spela ett omöjligt barn i strumpbyxor och utan skor.

– Han hotar, mutar och manipulerar. Jag ville ta en risk och skapa en karaktär som är allt annat än sympatisk och lätt att tycka om. Det uppstår skärande humor och en delikat situation när ett barn säger hemska saker. Det ville jag utforska.

Här önskar Nöpö–Felix sina grannar glad påsk och blir förälskad. Videon är på finska:

Karaktären heter Nöpö–Felix och är en otroligt självcentrerad 10–åring. Idén till karaktären fick Strandberg redan under studietiden på Teaterhögskolan då han såg musikalen Les Miserables på Åbo Svenska Teater. I musikalen finns en barnkaraktär, Cosette, som har en egen melodi. Strandberg blev inspirerad och började spela en karaktär som han kallade Kattungen, en självgod typ som retade gallfeber på hans studiekompisar.

– Nöpö–Felix var från början svenskspråkig och signaturmelodin han går och sjunger på är alltså från Les Miserables.

Hysteri, panik och stress

Humorprogrammet Putous består av både inövade sketcher och improvisation. Den karaktär som får minst röster i varje avsnitt blir utröstad och efter åtta veckor koras vinnaren. Nu är bara två karaktärer kvar, varav den ena är Nöpö–Felix.

– Det är jätteroligt att vara i finalen igen! Den här säsongen har på alla sätt varit bättre än förra. All onödig hysteri, panik och stress har försvunnit. Att skriva nytt material inför varje avsnitt är förstås arbetsdrygt och stressigt, men i år har jag haft mycket roligare och också kommit ihåg att njuta.

Nöpö–Felix har låst in sin lärare i en skrubb och är diktator i Nöpölandia. Videon är på finska:

Enligt Strandberg tog han i fjol vatten över huvudet med sin karaktär. Han skapade en så stor värld kring Barbi de Voro att det blev svårt att göra korta och slagkraftiga sketcher kring henne. Därför har han i år satsat på ett enklare upplägg.

– Min poäng med Nöpö–Felix är inte att barn är onda. Om barn beter sig som han finns det en orsak. Orsakerna tänker jag behandla i finalen. Lördagens final kommer också att bjuda på bekanta ansikten för den finlandssvenska publiken, säger Strandberg.

14 500 följare på Instagram

Strandberg har redan länge varit känd i Svenskfinland men han var fram till i fjol höstas okänd för den finska publiken. Men efter två säsonger av Putous kan han inte längre röra sig på gatorna utan att bli igenkänd.

– En gång blev jag till och med omringad av tiotals barn som sjöng och talade som Nöpö–Felix. Då inser man programmets genomslagskraft.

I fjol spelade Christoffer Strandberg karaktären Barbi de Voro. Hennes medverkan i programmet ledde till att finskspråkiga barn sprang runt och ropade "herregud". Bild: Numi Nummelin

Nöpö–Felix har för tillfället 14 500 följare på Instagram. Strandberg påpekar att det egentligen är Nöpö–Felix som är den stora kändisen.

– Mängden kommentarer och meddelanden han får är helt otrolig. Nästan alla kommentarer på hans konto är riktade till karaktären och inte till mig.

Många barn har funderingar och frågor, men även vuxna skickar videor på sina barn som klätt ut sig till Nöpö–Felix och vägrar göra som de blir tillsagda.

– Många föräldrar har tackat mig för deras barns beteende, förstås med glimten i ögat.

Nöpö–Felix leker familj med sin flickvän. Videon är på finska:

Skvallerblaskor som snokar

Kändisskapet har förstås också en avigsida. Att vara en offentlig person och ställa upp på intervjuer är inget nytt för Strandberg. Men att kvällstidningar dyker upp på gårdsplanen för att ta bilder på maken och hans hus förundrar honom.

Jag kan fortfarande inte begripa varför det är så intressant att ta reda på hur vi bor. Jag har också läst artiklar på nätet som inte bygger på någon intervju med mig. De är bara plockade ur luften.

– Jag kan fortfarande inte begripa varför det är så intressant att ta reda på hur vi bor. Jag har också läst artiklar på nätet som inte bygger på någon intervju med mig. De är bara plockade ur luften. Jag försöker låta bli att bry mig och det är väl något man bara måste bli van vid. Men jag tycker inte det är hemskt roligt.

Samtidigt säger Strandberg att publiciteten fört med sig mycket gott i form av jobbmöjligheter. Han vill inte heller sluta vara personlig på sociala medier, för det är där han är i direktkontakt med sina fans och de personer som följer honom.

– Jag vill berätta om det som pågår i mitt liv, men gränsen för vad som är offentligt och privat är väldigt tydlig för mig. Jag tänker förstås mycket på vad jag publicerar där, framför allt med tanke på att jag nu har en massa unga följare.

Siktar mot stjärnorna

Det har minst sagt varit ett turbulent år för Strandberg. Han har medverkat i två säsonger av Putous, musikalen Kinky Boots på Helsingfors stadsteater och många andra mindre projekt och uppträdanden. Snart tar både Putous och Kinky Boots slut och på hösten väntar nya utmaningar. Men först ska han ta en välbehövlig sommarsemester.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta allt som hänt det senaste året, men på sommaren finns det tid för reflektion, säger han.

Strandberg vill fortsätta jobba på både finska och svenska i Finland och ser Sverige som en eventuell möjlighet i framtiden. Han tycker det är svårt att säga hur långt han kommit och vad det innebär för hans karriär, men ser det senaste året bara som en början.

– Jag har alltid haft ett friskt storhetsvansinne. Jag har inget uttalat mål men jag tror på det jag gör och har ett brinnande intresse. Jag har inget behov av att nöja mig.

29 år.

Skådespelare och komiker.

Född och bor i Sjundeå.

Familj: Make, hund och stor släkt.

Har studerat vid Teaterhögskolan i Helsingfors.

Är känd bland annat för sina imitationer av Tarja Halonen, Elisabeth Rehn, Drottning Silvia, Arja Saijonmaa, Alexander Stubb och Jörn Donner.

Har satt upp både egna föreställningar och medverkat i större föreställningar på bland annat teater Viirus och Lilla Teatern i Helsingfors.

2015–2018 jobbade han för Yle X3M.

Spelar nu i musikalen Kinky Boots på Helsingfors stadsteater och medverkar i MTV3:s tv–program Putous.

På hösten kommer han att medverka i teaterföreställningen "I det stora landskapet" som är ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar. Med föreställningen firar DuvTeatern sitt 20-årsjubileum. Pjäsen har premiär 26 oktober 2019 på Svenska teatern.

På hösten kommer han också fortsätta jobba på finska på tv–sidan, men för vilket program är fortfarande hemligt.

Om han blir tillfrågad utesluter han inte att medverka i en tredje säsong av Putous.

Putous är ett underhållningsprogram som sänts på MTV3 sedan 2010. Programmet hör till de mest sedda tv-programmen på kanalen.

I den elfte säsongen som pågår deltar skådespelarna Mikko Penttilä, Terhi Suorlahti, Ernest Lawson, Helmi-Leena Nummela, Mikko Virtanen, Jenni Kokander och Christoffer Strandberg. Roope Salminen är programvärd.

Programmet visas på MTV3 varje lördag klockan 19.30.

I lördagens final tävlar Christoffer Strandbergs karaktär Nöpö–Felix och Ernest Lawsons karaktär Pentti Olavi Liitikko.

Mer läsning