"Det blir en speciell sommar i år"

Sommarplaner. Lotta Lerviks kommer att medverka på Raseborgs sommarteater med barnen Alva (5 år), Vide (13 år) och Birk (14 år). Bild: Jannica Luoto

Efter en annorlunda vinter följer en annorlunda sommar för familjen Lerviks. Saknaden efter pappa Nicke finns kvar, men nya äventyr väntar. Familjen von Trapp är redo för premiär.

Om mindre än två veckor är det premiär för musikalen The Sound of Music på Raseborgs sommarteater. Då kommer Lotta Lerviks och hennes tre barn att äntra scenen. Hon själv i en biroll som nunna, och barnen Birk, Vide och Alva Lerviks i mer bärande roller som barn i familjen von Trapp.

Intresset för barnrollerna var överraskande stort vilket ledde till flera auditioner innan det glädjande beskedet kom att flera av de bärande barnrollerna tilldelats familjen Lerviks.

– Pappa Nicke levde ännu när den första auditionen hölls, säger Lotta Lerviks.

Kort därefter kom det ledsamma beskedet att Niclas Lerviks dött i en cancersjukdom. Utanför den trivsamma stenvillan en bit utanför Karis frodas trädgården som var hans skötebarn. I år får trädgården bero. Tiden och orken fördelas på andra områden. Den här sommaren får familjen växa på teaterscenen och även uppleva den omtalade gemenskapen.

– På teatern är alla som en stor familj där man kanske hittar en storebror eller lillebror som man aldrig tidigare haft. Alva leker med de andra barnen och det är nästan svårt att få henne att komma hem. Man umgås över generationsgränser och träffar människor från hela regionen, ja från hela sydkusten från Nagu till Borgå. I skolorna leker man ofta mest med barn från samma klass, säger Lotta Lerviks.

I sommar firar Raseborgs sommarteater sitt 50-årsjubileum med musikalen The Sound of Music i regi av Sven Sid och med Teddy Granroth som kapellmästare.

Rollen som Maria spelas av Sarah Nedergård från Åbo och kapten von Trapp spelas av Leif Wadenström.

Premiären är på onsdag den 22 juni klockan 19. Pjäsen spelas fram till den 4 augusti.

Besök i London

Det mesta av sommarlovet kommer att tillbringas på och bakom scenen vid Raseborgs slottsruiner. I barnskaran von Trapp finns även ett annat syskonpar, nämligen Felicia och Simon Wadenström. Eftersom vissa av barnrollerna alternerar så kommer Vide och Alva att vara med i tio föreställningar. För Birk blir det hela tjugo gånger. Det är en välbekant plats för honom eftersom han tidigare varit med i Trollkarlen från Oz. Han trivdes och ville gärna uppleva stämningen en gång till.

– Pojkarna ville vara med redan i fjol, men då var det inte riktigt läge för det. I år har det däremot varit roligt med ett gemensamt familjeprojekt. Det blir en speciell sommar för oss nu när pappa Nicke inte är med oss längre, säger Lotta Lerviks.

Birk ska i egenskap av sonen Friedrich spela rollen som storebror. En bekant roll från det dagliga livet. Inte heller koreografin vållar några större problem.

– Vi alla tre barn är med i dansskolan Hurja Piruetti. Jag känner att jag har klara fördelar genom min erfarenhet därifrån. Här får jag också sjunga i en helt annan oktav än jag är van vid. Det är utvecklande, säger Birk Lerviks.

Vide Lerviks som spelar rollen som Kurt, familjen von Trapps yngsta son, ser också fram emot att för första gången stå på sommarteaterns scen. Teaterintresset är från tidigare stort i familjen och man går ofta på teater. Under sportlovet besökte man London och såg bland annat musikalen Lejonkungen.

Leken får råda

Lilla Alva är fem år gammal och hon tumlar omkring i en av sjömansklänningarna som faktiskt redan varit med på sommarscenen. Det var för drygt tjugo år sedan när musikalen uppfördes förra gången i trakten. Den bars redan då av Fredrika Åkerö och Anna Lindström som spelade Alvas rollfigur lilla Gretl.

– Många av dräkterna återanvänds och det är ur ekologisk, ekonomisk och även nostalgisk synvinkel en fin sak. De är otroligt välsydda men tyget har blivit skört av tiden och solen så man måste vara försiktigt vid klädbytena, säger Lotta Lerviks.

Alva sätter sig vid familjens schackbräde och flyttar på några pjäser. Det är leken som är den drivande faktorn i sommarens projekt. De repliker hon ska uttala på scenen har kommit nästan av sig självt.

– Hon behöver inte spela någon roll. Hon får helt enkelt vara sig själv. Det är så lätt när man är barn. I den här familjen är det mamma som övat mest på sina repliker fast hon är den som ska säga minst, säger Lotta Lerviks med ett skratt.

Skrämmande flaggor

Trots det tunga året som ligger bakom finns skrattet strax under ytan. I hallen ståtar ett vackert fotografi där hela familjen, inklusive pappa Nicke, finns med. Det togs för några år sedan när familjens mamma fyllde fyrtio år.

Sommaren blir annorlunda i år. De sedvanliga resorna till stugan i Nagu, Åland och Österbotten där släkten finns, blir av praktiska orsaker färre. I stället hoppas man kunna ge teaterbesökarna upplevelser för livet.

– Det är vackert, svarar Birk Lerviks på frågan om hurdan pjäsen är.

Lotta Lerviks kan med glasklar tydlighet minnas hur The Sound of Music drabbade henne med full kraft då hon som skolflicka fick se filmen på en liten tv-skärm i klassrummet. Senare såg hon även en musikaluppsättning på Svenska Teatern i Helsingfors. Årets uppsättning på Raseborg blir rätt traditionell, förutom scenografin. Dessutom kommer man att ha en större orkester än man brukar.

– Musikalen innehåller välskriven musik som håller ännu i dag. Innehållsmässigt är pjäsen inte alls så föråldrad som man kunde tro, säger hon.

På en punkt är den tvärtom oroväckande aktuell.

– Det är utan tvekan skrämmande med nazistflaggorna på scenen. Ännu för bara tio år sedan hade det inte varit lika skrämmande. Här finns flera paralleller till dagens främlingsfientlighet. Musikalen är en bra öppning för att kunna börja diskutera just de här frågorna i familjen.

Mer läsning