Det blev ett späckat år

Mycket har hänt under året för de ungdomar som valt att satsa ett år i konstens tecken.– Nu tänker jag åka ut och backpacka. Vi skall se vart livet tar mig, säger Ellika Silén.

Under läsåret som gått har Ellika Silén studerat vid en av de konstinriktade linjerna vid Västra Nylands folkhögskola som går under benämningen Seriekonst, grafisk design och animation.

Från tidigare är hon utbildad bilmekaniker.

– Jag har en önskan om att kunna kombinera min artistiska ådra och kreativitet inom ramarna för bildesign, men det finns inte riktigt någon exakt utbildning för det, säger hon.

Tillsammans med sina studiekamrater på samma konstlinje visar hon just nu upp sina slutarbeten i samarbete med de tre andra konstlinjerna i VNF:s tilltagna utrymmen invid Pumpviken.

– Jag hoppas verkligen att Karisborna skall hitta hit ner till oss och ta del av utställningen. Det är bara cirka tre hundra meter från centrum som det ligger en fin skola med fina faciliteter, säger Auni Pelho som är konstlinjens linjeledare.

Viktig grund

I en av de riktigt stora salarna samsas drygt hundra konstverk, som är ett tvärsnitt av de arbeten som årets kull på linjen för bildkonst och formgivning gjort. Helhetsintrycket är gediget. Här har man medvetet lagt stor vikt vid klassisk konst och oljemåleri. Det är uppenbart att läraren vurmar för den inriktningen, framför satsningar på ultramoderna tekniker och uttryck som är hämtade från nutidskonsten.

– Här hos oss får man en bra grund. Det behövs en yrkeskunnighet om man skall gå vidare inom konstens område. Här gäller samma som i andra yrken, till exempel för en murare, säger Auni Pelho.

Inriktningen verkar också ha uppskattats av eleverna som bland mycket annat fått prova på att måla kopior i olja av kända klassiska verk. Dessutom har man fått bekanta sig med andra tekniker, bland dem konstgrafik och keramik skulptur.

– Utbildningen har varit mycket mer mångsidig än jag trodde. Jag är positivt överraskad, säger Minea Prior.

Glädje över konsten

Lite överraskad är också Johanna Lindholm som står framför en stor och svulstig skulptur i lera som uppvisar vissa likheter med karaktären Gollum. Den ursprungliga tanken var att det skulle bli en skulptur av Nefertiti. Leran formade sig till någonting helt annat.

– Det här är min första skulptur jag gjort. Det tog mig veckor att göra den, men jag är nöjd med resultatet och den är inte till salu. Jag behåller honom, säger Johanna Lindholm.

Hon strålar när hon ställer sig bredvid den färgrika oljemålningen Glädje som är ett självporträtt. Också det är hennes allra första inom området.

Animation och serier

På linjen för seriekonst, grafisk design och animation har man i år haft sjutton elever. Linjen som funnits i fem år har genomgått vissa förändringar. I år har man även arbetat med animation. Inför sina slutarbeten har eleverna fått hämta inspiration från 1900-talets konststilar. Här finns till exempel Anna Gottbergs reseplanscher i art deco stil som anknyter till Raseborg.

Någon elev har valt att rita och utveckla färgläggningsbilder för vuxna, en annan har utgått från barnbokstematiken, medan en tredje gjort animationer med hjälp av lerfigurer.

– Linjen är till sitt innehåll mycket bred. Alla som är intresserade av animation och grafisk design kan ha behållning av att studera här. Vi lär oss rita för hand, men även digitalt. Eleverna kan långt göra sina egna val, säger linjeläraren Mathias Heinänen.

Mode och kläder

På konstlinjernas gemensamma utställning som visas upp i flera olika utrymmen medverkar också skolans fotolinje som bland annat kommer att finnas representerade på Galleri Zebra den 4 maj.

Skolans modelinje medverkar med en liten mängd informationsmaterial. Den huvudsakliga satsningen sker i form av en catwalk den 12 maj klockan 19 på Tryckeriteatern. Där visas olika kollektioner som innehåller allt från tre till tolv olika outfits.

– Vi har utgått från arkitektur när vi blivit inspirerade för våra kollektioner. Jobbet var digert och uttömmande men främst var det roligt att skapa något eget och unikt, säger eleverna i sin presentation.

FAKTA

Stor utställning.

Under den 3–13 maj pågår Västra Nylands folkhögskolas vårutställning på själva skolan.

Utställningen är öppen måndag till torsdag klockan 9–17 samt fredag 9–16 (stängt 5–6.5). Helheten är öppen för allmänheten.

Bland arbetena som årets studerande inom de olika konstprogrammen ställer ut finns modelinjens klädkollektioner, seriekonstlinjens slutarbeten, konstlinjens oljemålningar, keramiska skulpturer, konstgrafik och smycken samt fotokonstlinjens slutarbeten.

Under läsåret har skolan haft tio olika ettåriga utbildningsprogram inom konst och design, språk och vetenskapliga ämnen. De flesta kommer till skolan direkt från gymnasiet för att förbereda sig för vidare studier.