"Det är så roligt att göra kombucha"

Kombucha-tillverkningen tog över Laura Lundströms kök. Nu har hon startat företag och hyr utrymmen för att tillverka drycken.

I ett rum i före detta Sporrongfastigheten i Ekenäs finns stora vita bunkar med handukar över sig med jäsande innehåll. På en stor hylla finns burkar med något svampliknande i sig. På bordet i mitten står färgglada glasflaskor med den färdiga produkten – kombucha.

Det är ett fermenterat te. Jäsningen sker med hjälp av bakteriekulturer som omvandlar sockret till olika organiska syror.

– Kombucha faller inte alla i smaken då den har sin egen speciella smak. En del kunder gillar det, andra har vant sig vid smaken och en del dricker det för att det är ett hälsosamt alternativ till vin, öl eller läsk. Jag dricker det för att det är gott, säger Laura Lundström.

Hon har nyligen startat företaget Queen Kombucha. Eftersom många stora kombuchaföretag har väldigt manliga namn ville hon ha något kvinnligare.

– Namnet är en eloge till min mamma Marit Lundström och en hyllning till alla andra kvinnor, systrar och förebilder.

Flaskor på rad. Efter att kombuchan smaksatts hälls drycken upp på flaskor. Där jäser kombuchan ytterligare i några dagar innan de sätts i kylskåp. Bild: Lina Enlund

 

Började på reko

Laura Lundström behövde ett utrymme för tillverkningen eftersom efterfrågan har ökat och hon inte längre rymdes i sitt eget kök. Sedan mitten av september hyr hon ett utrymme i före detta Sporrongfastigheten.

Förutom att hon säljer sin kombucha via rekoringen har också lokala hälsokostbutiker tagit in hennes dryck i sitt sortiment.

– Det går åt mer än jag hinner producera.

Egentligen har hon inte haft några planer på att bli företagare, det hände av misstag.

– Jag lärde min mamma att tillverka kombucha eftersom jag tänkte att det är bra för henne.

Det var också hennes mamma som började sälja Laura Lundströms kombucha via rekoringen i Ekenäs. Efter en tid började hon också vara med och sälja.

Lundström tycker rekoringen fungerar bra som en plattform för att starta upp företag.

– Jag hade aldrig ens tänkt att kombucha kan bli ett företag. Om det inte var för efterfrågan på reko hade jag aldrig tagit steget till att bli företagare.

Fördelen med rekoringen är att hon får direkt respons av kunderna. Om en smak inte fallit kunderna i smaken har hon fått höra om det genast.

– Blåbär var en smak som blev lite platt, och det fick jag höra av mina kunder.

Jäser. Inne i Laura Lundströms utrymme är det varmt så att kombuchan ska jäsa. Kombuchan smaksätts i ett senare skede i processen. Bild: Lina Enlund

 

Testar sig fram

Att experimentera med olika smaker är något Laura Lundström njuter av.

– Det är så roligt att göra kombucha.

När hon började tillverka drycken smaksatte hon den med lingon och äpple. Den smakkombinationen säljer hon fortfarande.

I två små burkar finns två nya experiment.

– Jag skulle vilja ha en juligare kombucha, så jag testar med glöggkryddor. I den andra har jag lavendel och hallon, eftersom jag har hört att lavendel smakar gott i kombucha.

Laura Lundström väljer att använda inhemska produkter till sin dryck så långt som möjligt. Om hon behöver utländska produkter, såsom te och ingefära, använder hon ekologiska sådana.

Såsom många fermenterade produkter anses drycken hälsosam eftersom man får i sig levande mjölksyrebakterier.

– Men man måste komma ihåg att det är ett livsmedel, inte en medicin. Det är bra att få i sig på samma sätt som surkål och yoghurt.

Företag i före detta Sporrongfastigheten

I fastigheten verkar ett tiotal företag och föreningar.

Bland de nyaste tillskotten finns förutom Queen Kombucha, Strings som säljer gitarrsträngar, Liia Jewellery smyckestillverkning, Firma Marina Wirén som utför bokföringstjänster, nagelteknolog Mikaela Willman.

Vid årsskiftet flyttar ett företag inom byggnadsplaneringsbranschen in i fastigheten.