Det är inte farligt att läsa

Vad gjorde du i går kväll efter arbetet? Lagade säkert mat, åt antagligen densamma och följde upp med att diska.

Efteråt var det kanske dags för någon aktivitet, innan den efterlängtade soffan kallade. Resten av kvällen ägnades kanske åt en film eller en bra serie på Netflix.

För dem som inte vet vad Netflix är, det är en webbsida där kidsen hänger.

Innan undertecknad börjar med föreläsningen, är det kanske på sin plats att erkänna följande saker. Ja, också jag brukar se på TV och även jag kan kasta bort ett par timmar på Netflix.

Nu till det väsentliga. Att avverka böcker är inte viktigt i dagens läge och vi som läser regelbundet är nog ganska få. Samtidigt är det inte mycket som slår en bra bok.

Den behöver inte ens alltid vara bra, tyvärr lämnar nog det mesta man läser en del önska.

Så klart kan den cyniska hävda att en film kan uppfylla allt en bok kan. Och så är det väl också. Tröskeln kanske är högre för att plocka upp en bok än att knäppa på en film. Och det är synd.

Inte blir man en bättre människa av att läsa, men man blir heller inte en sämre. Att läsa böcker ger mycket mer än bara den tillfälliga spänningen eller den långvariga kunskapen. Det ger ett bättre språk och en större förståelse för ord.

Och i tider som dessa är det verkligen av stor vikt att bevara kunskapen om det egna språket. För vem skall annars läsa böcker på svenska om inte de som talar språket.

Jag är inte någon större vän av nyårslöften och inte har jag avgett något den här gången heller.

Däremot har jag redan nu läst en bok och är på god väg med följande. Det tycker jag flera skall prova på. Stäng av TV:n och läs i stället. Visst, du kan bli besviken och du kan tycka det är onödigt.

Men å andra sidan, hur många dåliga TV-program ser man på ett år?