"Det är härligt att göra folk lyckliga"

Helst inhemskt. Carola Hellberg föredrar att använda finska produkter i sitt arbete. – Om vi inte använder våra inhemska produkter har vi snart inga jobb kvar här, säger hon. Bild: Mira Strandberg

Det som började med papiljotter i farmors hår har blivit en fyrtioårig karriär inom frisörsbranschen och Carola Hellberg hoppas på tio år till.

– Jag älskar människor! Det är så härligt att få göra folk lyckliga och laga deras hår så att de trivs med sin frisyr, säger Carola Hellberg, som äger företaget Ingå barberare.

Hon är egentligen herrfrisör till utbildningen, för då hon studerade var det skiljda linjer för dam- och herrfrisörer. Linjerna har sedermera gått ihop, och Hellberg har vidareutbildat sig för att också klara av håruppsättningar och annat som hör till damfrisörens vardag.

– Men nu börjar det ju ploppa upp herrsalonger hur mycket som helst igen, så herrfrisörer behövs också, säger Hellberg.

Carola Hellbergs första arbetsplats var hos den numera legendariske barberarmästaren Bror Bäckström i Helsingfors. Stöttad av honom deltog hon i tävlingar – och gjorde sin yrkesexamen.

– Det är ingen självklarhet att frisörer har yrkesexamen. De frisörer som går en treårig grundutbildning har en grundexamen, bara en bråkdel av dem studerar vidare till yrkesexamen, säger Hellberg.

Viktigt med utbildning

Hon hoppas att det här är en trend som skulle vända, eftersom hon tycker att påbyggnadsstudierna är mycket viktiga.

– Jag hoppas att fler unga skulle välja att studera vidare och göra sin yrkesexamen för att inte få höra att de "bara" är frisörer. Yrkesexamen är en garanti för att du åtminstone behärskar de saker som tas upp i de studierna.

– Det skriks ju efter utbildning i alla branscher – varför går det inte framåt på den punkten inom frisörbranschen?

Och utbildningsbehovet tar inte slut med yrkesexamen. Väldigt intresserade kan ta specialyrkesexamen – gamla tidens mästare – och alla frisörer behöver regelbundet uppdatera sin kunskap.

– Det händer väldigt mycket inom frisörsbranschen, metoderna och ämnena ändras. Därför ska en seriös frisör också ta reda på och lära sig om det nyaste i branschen, och gå på kurser.

Ekofrissor är en trend som vuxit starkt de senaste åren, men även här gäller Hellbergs devis: man måste utbilda sig.

– Ekofrisörskurser får inte plats i grundexamen, så dem måste man göra separat.

Till yrkesstoltheten och -kunskapen hör också att kunna säga till om kunden planerar något som inte är bra för håret eller som inte låter sig göras.

– Man ska kunna säga åt tonårstjejen som än vill färga sitt hår svart, än vitt, att det inte är en bra idé. I stället kan man göra upp en långsiktig plan med sin kund.

Ingen har tid att sticka

De kemikalier som används inom frisörbranschen hör till det som ändrats mycket under den tid Hellberg har arbetat. Hårfärgerna är mindre skadliga och mer skonsamma.

– Man har skalat bort allt onödigt ur många produkter, till exempel parabener, ammoniak och annat som funnits i dem tidigare. Det jobbas starkt med utveckling av kemikalierna, och bland annat få bort konserveringsmedel.

Men kemikalierna är i sig inget Hellberg är oroad för vad gäller den egna hälsan. Hon har varit provkanin för en forskning om kemikaliernas hälsoeffekter på frisörer, och alla prov som hon avgav var rena, oberoende av om de var tagna då hon var i arbete eller hade en längre ledighet.

En annan förändring som Hellberg har iakttagit är tidsanvändningen.

– Förr kunde frisörer sitta och sticka i bakrummet mellan varven, det fanns mer ledig tid. Det finns det absolut inte nu – har du tid att sticka har du ingen framtid i den här branschen, för du måste ha kunder.

– Branschen är mycket hårdare nu och det krävs mera arbete för att få allt att gå runt. Du behöver också ett bra nätverk för samarbete på olika plan – andra frisörer, förbundet och så vidare.

Flexibilitet krävs

Kampen om kunder, liksom den friare lagstiftningen om öppettider för frisörer, leder också till ett krav på flexibilitet.

– Du måste reagera enligt kunden och inte bara titta på klockan.

För Carola Hellberg betyder det att hon ofta står över sin lunchpaus för att i stället klippa en kund, och att dagarna för det mesta drar ut till klockan 18 på kvällen.

– Jag kommer sällan härifrån före det, ofta blir det senare. Men jag älskar mitt jobb! Jag fasar för att gå i pension, jag vill jobba tio år till!

Utöver sitt arbete som frisör har Carola Hellberg också undervisat, vid Västra Nylands yrkesskola, Lojo yrkesskola Luxia, Prakticum och den privata hårskolan ABC-hårinstitut. För en som drömde om att bli lärare och tycker om ungdomar är kombinationen perfekt.

– Jag tycker om att undervisa och hjälpa unga som är i stargroparna. Jag tycker att man borde göra det lättare för unga nyblivna frisörer att komma i gång. De borde få startpeng även om de tar en stol i en etablerad salong, för de är ändå privatföretagare. Att starta en helt egen salong direkt efter utbildningen är ganska hårt.

Här borde också de unga förstå att dra nytta av den kunskap som finns hos de äldre rävarna i branschen.

– För vi som varit med länge har mycket kunskap som vi kan dela med oss av. Mode är ju roligt på det viset att det går igen, så allt "nytt" som kommer är egentligen inte nytt.

Finns ditt jobb kvar om tjugo år?

– Helt garanterat! Men vi får se hur det blir när utbildningssystemet ändras så att du kan ta en del härifrån och en del därifrån. Kanske det kommer att finnas rörmokar-närvårdarfrisörer. Som tar lite blodprov och gör syntest medan permanenten får inverka. Och kanske går och handlar mjölk och bröd åt damen.

I VN-serien På jobbet bekantar vi oss med olika yrkesgrupper och hur deras arbete och vardag ser ut.

Profil

Namn: Carola Hellberg.

Yrke: Frisör, äger Ingå barberare.

Familj: Man, barn och barnbarn.

Hobby: Stugliv, naturen.

Plus med mitt jobb

Kundkontakten med olika slags människor.

Det är kreativt.

Det är ett positivt arbete, jag får göra snygga förändringar.

Minus med mitt jobb

Jag hinner inte sköta ärenden under dagarna.

Svårt att hinna ta hand om sig själv.

Mer läsning