Kolumn: Det är dags nu

Det är roligt att odla tomater och andra grönsaker från fröer man själv tagit till vara. I synnerhet om de hinner mogna. San Marzano-tomaterna var en trevlig bekantskap. Bild: Johanna Lemström

Vill man vrida till det kanske man kan säga att vi just nu genomlever – eller snarare genomlider – vår tredje vinter för säsongen.

Vi fick ju en första vinterknäpp i början av november, den snön smälte bort men efter nyår var det dags igen. Och så nu igen då.

Må det bli kortvarigt.

För trots att temperaturen de senaste dagarna djupdykt är det dags för hobbyodlaren att tänka på vårsådd. Det är ungefär nu som chili- och tomatfröer, kanske också paprika, borde pillas ner i porös, näringsfattig och sandhaltig såjord i små krukor eller pluggboxar. Eller var och en gör ju som den vill, men det är den här tiden på året som jag brukar börja med sådden. Det är nu jag borde rota fram fröerna jag sparade i höstas och se till att få dem sådda om jag vill ha någon skörd. Annars tenderar plantorna inte hinna växa till sig tillräckligt för att bli något mer än gröna plantor med ofärdiga fruktkartar. Det har man upplevt några gånger.

I fjol tog jag fröer från inhemska San Marzano-tomater som jag köpt i matbutiken och det blev finfina plantor med otaliga tomatklasar av de fröerna. Av just de här tomaterna tog jag nya fröer och det är dem jag ska så i år. Ungefär nu.

Det blir alltså andra generationens egna tomater av dem om de behagar gro. Det är lika spännande varje år, oberoende av vad det är man sått.

För första gången någonsin hade jag under fjolårets odlingssäsong tillgång till ett litet växthus och det gjorde stor skillnad. Oberoende av väder och vind stod plantorna där inne och gottade sig. Mitt enda aber var att hinna och framför allt minnas att varje morgon vattna dem.

Chiliplantorna gick det ändå inget vidare med i fjol. De grodde, jag skolade om dem och så var det inte så mycket mer med det. De såg ut som vilka gröna krukväxter som helst. Så jag lutar åt att låta bli dem i år. Med paprikorna gick det lika. Så de får nog vara de med.

Men San Marzano ska det bli. Hoppas jag.