Den verkliga fullträffen uteblev i FM

Mittskikt. Det blev en femte plats för Joni Stenström (tv.) och en sjätte för Sebastian Långström i luftgevärsfinalen vid FM-tävlingarna i Kisakallio. Båda hade hoppats på litet mera. Bild: Thomas Sundström

Kyrkslätts skytteförening och Raseborgs Skyttar var välrepresenterade i luftgevärsfinalerna vid FM i Kisakallio i Lojo på söndagen. De riktigt stora framgångarna uteblev dock.

FM-helgen i Kisakallio, med Kyrkslätt SF som en av arrangörerna, avslutades nu med stil då man gjorde upp i finalerna i OS-grenen luftgevär. Först ut var damfinalen och där visade Sodankylädamen Laura Sipola upp de bästa nerverna. I det avgörande slutspelet hade hon inga större problem, utan försvarade sin ledning förhållandevis enkelt.

– Det gick nog bra, det kändes ganska tryggt hela tiden. Jag tycker om den här tävlingsformen, det ger en viss dos av spänning hela tiden, sade hon efteråt.

Sipola vann slutligen med 1,5 poängs marginal till Sanna Keltonen från Keuru. Bronset gick till Emmi Hyrkäs.

– Det här var samtidigt min första medalj i damklassen så den kom nog vid rätt tillfälle. För mig var det här en stor överraskning, sade Sipola efteråt.

Kuisma åtta

KSF:s Jenna Kuisma tog sig nu till final, men fick där nöja sig med en åttonde plats. Å andra sidan var det mycket jämnt då fyra skyttar i det skedet rymdes inom 0,4 poäng. Kuisma drog nitlotten och fick lämna tävlingen.

– Så är det ibland. Jag hade nog inga större mål i finalen, utan gick ut för att göra mitt bästa, sade Kuisma efteråt.

Samtidigt var FM-helgen lyckad för KSF-damen. I D20-klassen blev det två guld och då bland annat i grenen 40 skott stående.

– Det var en riktigt spännande final. Överlag gick helgen bra och nog var ju FM det stora målet under innesäsongen, sade hon efteråt.

Ingenmansland

I herrklassen var det upplagt för västnyländsk spänning då såväl Sebastian Långström från KSF och Joni Stenström från Raseborgs Skyttar tog sig till finalen utan större problem. I finalen fick de dock nöja sig med platserna fem (Stenström) och sex (Långström) efter att båda i ett tidigt skede hamnat i något av ett ingenmansland.

– Inte kan man vara nöjd med det. I fjol var jag tvåa och hade nog hoppats på lite mera än i dag. Jag fick inte tillräckligt bra tior, sade Stenström efteråt.

För Sebastian Långström gick det snett direkt. Efter "bara" 9,2 poäng i första skottet blev det en lång uppförsbacke.

– Sådana skott har man inte råd med i dylika sammanhang, jag gav bort väl mycket där, sade han efteråt.

Små marginaler

I toppen av tävlingen forsade Juho Kurki fram i ohotad stil, det vill säga fram till det näst sista skottet. Där sköt han plötsligt bara 9,6 och det öppnande för Esboskytten Cristian Friman som kunde minska försprånget till 0,3 poäng inför det sista skotet.

Men Kurko svarade direkt. Med 10,7 poäng i det sista skottet förnyade han sitt mästerskap från i fjol och vann före Friman och Aleksi Leppä som tog brons.

– Vi kan väl säga att det där nästsista skottet var för publikens skull. Nej, i själva verket är det nog så att om man skjuter 24 skott i en final så brukar det nog komma något skott som börja på en nia också, log mästaren Kurki efteråt.

– Jag är riktigt nöjd med min helg och med den här tävlingen. Silvret räckte väl till och gör man en bra tävling får man vara nöjd med den placering man får. Och så var det i dag, hade det inte blivit en medalj hade jag nog ändå varit ganska belåten, sade Friman.

Mer läsning