Den stora pjäsen är född i minimodell

Miniatyrmodell färdig. Scenografen Petri Horttana kan pusta ut. Ett delmoment är avklarat. Bild: Chris Senn

Det är långt till sommaren 2017, men förberedelserna för storsatsningen Okänd soldat som skall framföras vid Harparskogslinjen är i full gång.

Medarbetarna bakom pjäsen Okänd soldat som bygger på en roman av Väinö Linna ligger inte på latsidan. Det senaste tillskottet är en miniatyrmodell i skala 1:35 som gjorts av scenografen Petri Horttana.

– Tanken är att den skall ge en allmän visuell bild av vad vi håller på med. Den kommer också att fungera som ett verktyg för oss, säger han.

Infrastruktur byggs

Bakom miniatyrmodellen ligger redan hundratals timmar av koncentrerat arbete. Den ståtar nu på ett bord i gamla stadshuset invid Ekenäs torg. Här syns en uppsättning vita granar och en maffig läktare som ritats av en byggmästare. Den är tänkt att rymma cirka 800 personer.

– Det har varit en skön känsla att kunna börja från noll. Tänk att bara gå ut på en väg i skogen där det inte finns någonting, säger Petri Horttana.

Som arbetsmetod har han använts sig av hundratals bilder från fortsättningskriget. Dessutom har han studerat satellitbilder och höjdkurvor innan han började knåpa med ett sjuttiotal tallar som klippts ut i kartong. Också miniatyrmodellerna är gjorda så identiska med sitt ursprung som möjligt, men med tyska förlagor som grund.

– Hela 2016 går till planering. Just nu bygger vi infrastrukturen. Det handlar om parkeringsplatser för 300 bilar och ett stort läktarbygge som också skall rymma en form av förvaring. Det är tidskrävande saker. Dessutom skall en tillfällig elledning dras, säger producenten Kerstin Karlberg.

Inga karameller

Regissören Erik Pöysti går runt miniatyrmodellen och funderar. Också han står inför stora utmaningar. Filmatiseringen av Linnas roman med Åke Lindman i huvudrollen har etsat sig fast i många människors medvetande.

– Hur skall vi få människor att ge den här pjäsen en chans? Det blir vår utmaning.

Ändå är Erik Pöysti inte beredd att förverkliga några excentriska lösningar för att få publiken på kroken.

– Jag tror uppsättningen blir ganska traditionell, men på ett bra sätt. Jag vill att pjäsen skall väcka många tankar hos besökarna, säger han.

Själv har han satt upp en mycket konkret målsättning.

– Om publiken köpt en påse med Mariannekarameller så skall de inte ha hunnit äta en enda av dem när föreställningen är slut. Det handlar om berättandets utmaning.

Som grund för berättandet finns redan nu en splittny svensk översättning som gjorts av Lena Selén och Berndt Gottberg. Den bygger på ett finskt manuskript som Edvin Laine och Olavi Veistäjä bearbetade för Pyynikin kesäteatteri redan 1966.

– Jag läste Linnas bok som femtonåring och upplevde att jag inte förstod någonting. Nu har jag kommit in i Linnas värld på ett helt nytt sätt. Texten är full av allvar och svart humor, säger Lena Selén.

Arbetet upplever översättarna att ha flutit på bättre än väntat. Terminologin har varit en utmaning i sig som krävde expertishjälp av stamanställda vid försvaret. Också översättningarna av svordomar har varit krävande, eftersom det för det ändamålet inte funnits någon handbok att tillgå.

Ännu skall texten finslipas i samarbete med regissör och skådespelare. Över hälften av huvudrollsinnehavarna är redan vidtalade, men ännu är regissören inte villig att gå ut med några namn.

I september hålls en audition och samtidigt släpps de första biljetterna. Många pusselbitar skall ännu falla på plats, men helhetsintrycket är att arrangörerna så här långt känner att det finns flyt i projektet.

– Markägaren har gett oss fria händer. Det är ganska unikt, säger Holger Wikström som är ordförande för den registrerade föreningen som står bakom satsningen.

Området där pjäsen skall uppföras är unikt på många sätt.

– Vi befinner oss cirka en kilometer från den riktiga frontlinjen som gick här 1941. Man kan nästan känna krutröken ännu. Vi kommer också att göra markundersökningar eftersom det ännu finns granater i terrängen, säger han.

Premiären blir den 15 juni 2017 och pjäsen bygger på Väinö Linnas roman.

Projektet kommer att förverkligas med en mix av amatörer och professionella krafter.

Sammanlagt ger man 15 svenska och 10 finska föreställningar i autentisk krigsmiljö vid Harparskoglinjen i Ekenäs.

Produktionen är vald till statens officiella program Finland 100.

Mer läsning