Knivkvinnan kvar i fängelse

Högsta domstolen har gett ett mycket avvikande beslut i fallet där en 18-årig kvinna från Hangö knivskar en tidningsutdelare i halsen 2014.

Högsta domstolen tillkännagav sin unika dom som ett förhandsbeslut den 23 maj. Kvinnan som 2015 dömdes till fyra år och tre månader fängelse för dråpförsöket i Hangö sensommaren 2014 ska avtjäna hela sitt straff i fängelse.

Beslutet fattades då Högsta domstolen behandlade möjligheten till villkorlig frigivning. Kvinnan har fört ärendet via hovrätten till Högsta domstolen. Domen är ovanlig eftersom kvinnan är ung och det straff hon nu avtjänar är hennes första ovillkorliga fängelsestraff.

Domstolen motiverar sitt beslut med att kvinnan är mycket farlig för sin omgivning. Domstolen grundar sitt beslut både på tidigare brott som kvinnan begått och straffats för, samt på den bedömning av hennes psykiska hälsa som gjorts.

Instabil och farlig

Innan knivdådet skedde 2014 hade kvinnan dömts för både grov misshandel och misshandel. I bedömningen av hennes psykiska hälsa kom det fram att både hennes antisociala beteende och personliga obalans var riskfaktorer. Dessutom har hon haft omfattande drogproblem från 11-års ålder.

Att knivdådet 2014 skedde mot en för den skyldiga kvinnan helt okänd man påverkar också.

Trots faktumen lyfter Högsta domstolen upp att ett beslut om att hålla en ung person fängslad under hela straffet är ovanligt. Beslutet krävde också en omröstning som slutade 3-2.

Under sin fängelsevistelse har kvinnan ändå varit positivt inställd till vård och har bland annat deltagit i kurser för att lära sig hantera sin aggressivitet. Hon har också varit drogfri i runt ett år.

Plötsligt angrepp

Knivdådet 2014 inträffade på Kadermogatan i Hangö nattetid under sensommaren.

Mannen som blev knivhuggen var en tidningsutdelare som var ute för att lära sig sin nya runda. Offret var inte från Hangö och hade i och med sin nya runda därför sällskap av en annan tidningsutdelare. Denna hade då knivhuggningen inträffat gått för att hämta en nyckel. Då personen kom tillbaka hade kollegan ett långt skärsår på halsen.

Utdelaren i 30-årsåldern fick livshotande skador och fördes med ambulans till Helsingfors för att opereras. Han överlevde tack vare snabb hjälp.

Kvinnan som knivskar mannen var då 18 år gammal och hade gått fram för att be om en cigarett. Då mannen svarade nekande på frågan skar hon honom med en kökskniv. Kvinnan var påverkad av droger då hon begick brottet.

Redan i domen som 2015 föll i Västra Nylands tingsrätt ansåg man att kvinnan skulle sitta fängslad hela sitt straff.

Mer läsning