Den nya riksdagen inleder sitt arbete denna vecka

Den här valperiodens första plenum hålls på onsdag klockan 12. Bild: SPT/Catariina Salo

Den här veckan byts makten konkret i riksdagen när de nya riksdagsledamöterna får sin fullmakt och riksdagens tillfälliga talman väljs.

På tisdag klockan 12 lämnar alla nya ledamöter in sin fullmakt för granskning och får samtidigt mandat att representera folket. Justitiekanslern granskar fullmakterna på tisdag eftermiddag.

SDP och Samlingspartiet valde ordförande för sina riksdagsgrupper redan förra veckan, resten av partierna väljer ordförande för sina riksdagsgrupper på tisdag eller onsdag.

På onsdag ordnas en kort välkomstkurs för de nya ledamöterna och klockan 12 ordnas den nya riksdagens första plenum. Då väljs riksdagens talman och vice talmännen som sköter uppdraget tills den nya regeringen har bildats. Det största partiets ordförande Antti Rinne förväntas väljas till tillfällig talman. Om Rinne lyckas bilda regering och blir statsminister väljs en ny talman.

På torsdag öppnar republikens president Sauli Niinistö högtidligen riksmötet efter en gudstjänst i Domkyrkan, och på kvällen är det konsert i Musikhuset.

Riksdagsgrupperna förhandlar också om vem som får leda vilka utskott.

Rinne torde också väljas till regeringssonderare på fredag. SDP skickar frågor till samtliga partier och förväntar sig svar senast på valborgsmässoafton. Hur partierna svarar på frågorna avgör vem som är med om de egentliga regeringsförhandlingarna.

Mer läsning