Raseborgs stad utvecklar kollektivtrafiken – byabussen kör dig från hemmet till centrum

Bild: VN-arkiv

Från och med den 19 augusti kan raseborgare stiga på byabussen vid hemdörren och åka in till Karis centrum eller Ekenäs centrum och sedan hem tillbaka.

Bussen stannar mellan klockan 11 och 13 i Ekenäs eller Karis centrum. Därefter kör den hem passagerarna igen.

De exakta rutterna planeras efter att bokningarna har kommit in. I samband med bokningen får man ett ungefärligt klockslag för när bussen hämtar en. Dessutom får man ett textmeddelande eller ett telefonsamtal ungefär tio minuter före avhämtningen. Man ska boka senast klockan 15 dagen innan per telefon 019 289 2533 eller elektroniskt på webbsidan byabuss.raseborg.fi. En enkelresa kostar 2,50 euro.

Byabussen kör till Ekenäs centrum på måndagar från Bromarv–Tenala-området, på tisdagar från byarna väster om Ekenäs, på torsdagar från Skåldö–Snappertuna-området. På onsdagar kör byabussen till Karis centrum från Pojo–Fiskars-området, och på fredagar från Karis–Svartå-området.

Tina Nordman, bildningsdirektör och ordförande för arbetsgruppen som ska utveckla kollektivtrafiken i Raseborg, säger att det här är ett försök som kör i gång i augusti och som pågår till årets slut. Efter det utvärderar staden serviceformen och tar ett beslut om en eventuell fortsättning.

– Vi hoppas att invånarna använder sig av byabussen. Den modell vi nu har skapat kommer att utvärderas kontinuerligt och vid behov görs behövliga justeringar, säger Samuel Nissfolk, stadens utredningsplanerare.

Mera information om byabussen och exakt karta över de olika områdena finns på stadens webbsida byabuss.raseborg.fi eller ges via numret 019-289 2533.

Mer läsning