"Den finländska bluesen mår bra"

Bild:

Den kända finländska bluesartisten Mikael Björklöf återvänder till sin hemstad Ekenäs för att ge en konsert. Nyligen har han nått radiolistorna i USA med sitt band Micke Björklöf & Blue Strip.

– Bluesen mår bättre än någonsin i Finland. Det finns en kraftig underground på gång bland den yngre generationen och många intressanta band, säger Mikael Björklöf.

Under de senaste åren har han i egenskap av finländsk bluesartist varit med om flera överraskande framgångar med sitt band Micke Björklöf & Blue Strip. Bland annat erhöll man Finnish Blues Awards-priset som årets bästa band 2014, följt av priset för årets bästa låt 2015.

– Men den största överraskningen var ändå att vi nådde högt upp på radiolistorna i USA. Vi spelades mycket på radio och recensioner av vår senaste skiva som utkom i maj i Europa och i november i USA låter ännu höra av sig.

Siktar mot Europa

För tillfället är Mikael Björklöf ute på en jubileumsturné i Finland med sitt långlivade band som just nu firar sitt tjugofemårsjubileum. Bandsammansättningen har i princip varit densamma sedan slutet av 1990-talet. Hemligheterna bakom den goda sammanhållningen är flera.

– Kanske är det för att vi inte möts så ofta, skrattar Mikael Björklöf. Vi har alla också våra egna privata projekt och olika musikaliska bakgrund. Men enbart i år blir det ändå cirka femtio till sextio spelningar. De flesta i Finland och några utomlands.

Mikael Björklöf och hans band har målet inställt på att i ännu större utsträckning än tidigare nå ut i Europa. Men det är en marknad som det inte är alldeles lätt att trampa in på.

– Konkurrensen är stor. Amerikanarna själva har ett stort intresse att komma till Europa. Jag misstänker att det beror på att de har bättre ekonomiska möjligheter här, säger Mikael Björklöf.

Finland i topp

Att vara finländare på den europeiska marknaden har inte visat sig vara helt fel. Den finländska bluesen har ett gott rykte utomlands och står sig bra i konkurrensen.

– Jag tror att det beror på att vi vågat förnya oss och inte hållit så hårt fast vi gamla bluestraditioner från till exempel 1940-talet. Den finländska bluesen innehåller något speciellt som man lägger märke till utomlands, men som vi själva kanske har svårt att ringa in, säger Mikael Björklöf.

Också det egna bandet har genomgått en utvecklingsprocess under årens lopp.

– Varje skiva vi gjort har gått mera mot elektrisk blues. Vi har också blivit lite rockigare och tagit in flera rytmiska element. Soundet från New Orleans märks också, kanske beror det helt enkelt på att vi nyligen gjorde en inspelning där.

Ekenäsrötter

Vägen fram till framgångsrik bluesartist har haft sina kringelkrokar. Redan i lågstadieåldern hade Mikael Björklöf ett stort intresse för musik och bildade ett litet band. Efter en paus under åren i högstadiet kom musiken tillbaka igen. Några sommarjobb medförde möjligheterna att skaffa sig egna instrument. Först en gitarr och sedan trummor. På den vägen är det.

Bluesen har alltid funnits där i bakgrunden, men inledningsvis mera omedvetet.

– Jag gjorde till en början ingen skillnad på genre. Bra musik var bra musik. I efterhand när jag kollat in mina gamla LP-skivor kan jag ändå se att jag faktiskt lyssnat mera på blues än annat.

I början av 1990-talet körde Mikael Björklöf turnébussen för bluesartisten Pepe Ahlqvist och det gav en inriktning för det som skulle komma.

– Han berättade fina historier om olika bluesgubbar och jag läste på om gamla artister i olika böcker. På det sättet växte mitt intresse.

I dag vill Mikael Björklöf gärna ha roligt på scenen och undviker att göra saker för allvarliga.

Under konserten i Kulturhuset Karelia i Ekenäs (14.4 klockan 19) har han och bandet för avsikt att bjuda på ett mångsidigt program med låtar från hela karriären. Samtidigt är han tillbaka i sin hemstad där han en gång föddes, till Österby dit hans föräldrar har valt att återvända efter en tid på annan ort.

Profil

Namn: Mikael Björklöf

Född: 1965 i Ekenäs. Bodde i staden två år innan familjen flyttade till Kauhava.

Bor: I Kauhava i södra Österbotten.

Familj: Sambo Milla och dotter Ida 11 år.

Utbildning: Byggmästare 1986, Complete Vocal Tehnique-pedagog 2014

Arbetar med: Musiker och timlärare på det lokala musikinstitutet.

Bandmedlem i: Micke Björklöf & Blue Strip, Micke & Lefty feat. Chef (akustisk trio).

Milstolpar i karriären: Samarbetet med Grammy-producenten John Porter, skivprojekten i New Orleans och London. Finnish Blues Awards prisen (årets bästa band 2014, årets bästa låt 2015).

Utgivna skivor: Åtta stycken.

Fritidsintressen: Cykling och skidåkning.

Lyssnar på: Solomon Burke, Delbert McClinton, Curtis Salgado och hundratals andra.

Gör just nu: 25 års jubileumsturné i Finland.

Blues är för mig: Livsstil.