Dement dog av undernäring i Hangö

Människovärde. Hur behandlas äldre i dagens välfärdsstat, undrar en tidigare Hangöbo som kontaktade tidningen i ett fall liknande vanvård. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Mostphotos

Maarit Junnola chockades, då hon hittade sin gamla svärmor hemma i sängen hungrig och törstig. En vecka senare avled den äldre.

Maarit Junnola besökte nyligen sin tidigare hemstad Hangö. Eftersom hon stod sin före detta svärmor mycket nära, ville hon också hälsa på hos sin åldrade vän. Trots att svärmodern hade svår demens, bodde hon fortfarande hemma. Hon hade ett avtal om hemvård med Hangö stad. Då Junnola och hennes son knackade på dörren öppnade ingen. Med hjälp av egna nycklar tog sig Junnola och sonen in i huset.

– Det första som slog mig var stanken av urin, säger Junnola.

Junnola fann den äldre damen i sängen. Svärmodern sade att hon inte kunde röra sig, och att hon var både hungrig och törstig.

Ätit en Omarkaramell

Då Junnola bläddrade i vårddagboken, saknades där anteckningar från samma dag. Enligt tidigare anteckningar som personal gjort, fanns endast noteringar om att klienten inte druckit eller ätit annat än en Omar-karamell. Medicinerna var orörda i dosetten.

– Det värsta var att i vissa noteringar hade man skrivit fel namn på klienten, säger Junnola.

Den äldre avled senare

Junnola tillrede mat åt svärmodern och såg till att hon hade allt väl. Enligt henne var svärmodern glad åt sällskapet, även om hon inte riktigt visste vem de var.

Följande dag kontaktade Junnola socialkrisjouren och berättade att hon ansåg att det handlade om vanvård.

För en vecka sedan fick hon ett samtal där man berättade att den äldre avlidit på Raseborgs sjukhus som följd av undernäring och för låg kroppstemperatur.

– Jag var sorgsen och arg och ringde patientombudsmannen, för jag ville göra en polisanmälan om vanvård och negligering av en äldre person. Det känns sorgligt att vi närstående ännu måste börja strida med byråkratin för att göra en anmälan till Valvira (tillstånds- och tillsynsverket, red.anm). Jag är chockad och ledsen å min före detta svärmors och de anhörigas vägnar, och för att det finns otaliga liknande historier i Finland, säger Junnola, och undrar om de bara blir ett fall i statistiken eller om man ämnar göra något att saken.

Ser allvarligt på saken

Junnola har inte varit i kontakt med staden, men vill väcka diskussion för att inte andra skall råka ut för samma sak.

Äldreomsorgschef Leena Hytti svarar att hon på grund av patientsekretessen och vårdpersonalens tystnadsplikt inte kan kommentera enskilda fall, men att staden tar uppgifterna på största allvar.

– Det är vårt ansvar och vår skyldighet att utreda vad som hänt. Tyvärr kan jag inte uttala mig om detaljer förrän utredningen är klar och alla parter hörda. I ett sådant här fall är det många som bär ansvar i vårdkedjan och om jag gör ett uttalande stör jag en opartisk utredning.

Vet du vem det handlar om?

– Ja, men som sagt kan jag inte uttala mig om det, eftersom jag inte känner till alla detaljer kring händelseförloppet.

Finns det behov av att se över hemvårdens rutiner?

– Här måste jag igen hänvisa till min tystnadsplikt, men på ett allmänt plan kan jag säga att vi alltid strävar efter att förbättra våra rutiner och metoder. Vi samarbetar ju också med olika myndigheter som övervakar oss, och hittills har ingen kontaktat oss.

Hytti säger också att det känns hemskt att få den här responsen, och vidhåller att staden kommer att utreda och dokumentera det som skett.

Trots att Junnola upplever en stor personlig förlust, är hon sansad. Orsaken att hon går ut offentligt är att hon är bekymrad över brister i dagens äldreomsorg.

– Man undrar om någon längre är hemma i dagens välfärdsstat? Det här kommer inte att ge mig min svärmor tillbaka, men jag vill gärna höra vad staden har att säga. Vi blir alla äldre, och just nu ser framtiden inte så ljus ut.

Mer läsning