Delade åsikter om matautomater

Helt okej. Klaus Hagström i Ingå tycker att Menumats matportioner är riktigt goda, om än saltlösa. Ascha Portman från hemvården kollar att Klaus har allt han behöver. Bild:

Från november slopades systemet med hemkörda matportioner till äldre personer i Ingå. I stället fick den som ville prova på mat från automaten Menumat.

Då Ingå i fjol höstas beslöt att sluta med hemtransport av matportioner till äldre personer gavs de drygt tjugo kunderna möjlighet att i stället få mat via en matautomat. Tio kunder valde att prova, men bara sju använder automaten numera.

Systemet fungerar så att företaget Menumat levererar både djupfrysta matportioner och behövlig apparatur direkt till kunden. Kunden har en meny med 45 olika varmrätter att välja på plus ett antal efterrätter. Priset är detsamma som med det gamla systemet; kunden betalar 8,40 per portion.

– Till en början skötte vi inom hemvården beställningarna, men nu sköter kunden det själv utan mellanhand, säger Eva Malmberg som är den som i princip startade upp systemet från kommunens sida.

Hon är sjukskötare och gruppansvarig inom hemvården och tillstår att Menumat har inneburit ganska mycket extra jobb.

– Exempelvis så har vi nu fått avlägga besök hos klienter som inte annars har hemvård eftersom hjälp med apparaten ingår i avtalet.

Hennes kollega, närvårdaren Ascha Portman, är en av dem inom hemvården som rycker ut till de äldre som har en matautomat.

– Alla kan inte använda automaten. För en dement person är det svårt att hålla reda på hur den ska användas.

"Bra, men bättre förr"

I en pensionärsbostad vid Lillmalmsvägen bor en nöjd användare. 67-åriga Klaus Hagström säger att maten är god och apparaten enkel att använda.

– Det enda är att maten kräver mera salt.

Den här dagen har han tagit fram en av sina favoritmaträtter i Menumats utbud; ångkokt lax med röstipotatis, gräslökssås och ugnsrostade rotfrukter. Då han öppnar frysen och tar ut portionen berättar maskinen att han ska tillreda den klar i den tillhörande ugnen.

– En halv timme tar det, sen ropar maskinen att maten är färdig. Om jag inte genast hinner fram upprepar "han" sig och då brukar jag svara "ids inte gnälla", säger Klaus Hagström med glimten i ögat.

"Han" är en mansröst som talar rikssvenska.

Även om Klaus Hagström tycker maten är smaklig gillade han maten som kördes hem dagligen från Lönnebergas kök bättre.

– För då kom någon hem med mat varje dag och förutom matportionen hörde det två skivor bröd, smör och färska grönsaker till. Det saknar jag. Därtill fick man två liter saft eller mjölk en gång i veckan.

Hur får du saft, mjölk och bröd nu då?

– Antingen får jag ta taxi till butiken eller låta en hemvårdare köpa inför ett hemvårdsbesök, säger han.

Då Ingå gick inför Menumat beslöt man i grundtrygghetsnämnden att systemet ska utvärderas efter tre månader.

Den tiden är snart inne och därför ska en enkät nu göras bland användarna samt bland dem som valde att stå utanför, berättar grundtrygghetschef Anne Öhman. Nämnden behandlar frågan på sitt möte i februari.