Degerbyrevyn sätter ljus på historien

Nedslag i Finlands 100 år, både lokalt och globalt, är att vänta i årets Degerbyrevy. Premiären är på fredag.

En läkare sitter på scenen, redo för gruppmottagning. Patienterna kommer turvis och berättar om sina krämpor som doktorn ska råda bot på.

– Berta Lindholm, hur är det fatt? inleder Magnus Ljungqvist, som spelar läkaren, scenens sång.

Det är revydags i Degerby, och repetitionerna har hållit på sedan våren. Regissören Sven Sid kan inte hålla sig stilla. Han är oavbrutet i rörelse – än på scenen, än nedanför, än längre bak i salen.

– Reagera! Du måste reagera på vad han säger, uppmanar han en av skådisarna.

– Snabbare, snabbare, här måste det gå snabbare!

– Tala högre, skrik inte.

Revybitna

Degerby ungdomsförenings sjuttonde revy, Sjutton så självständigt involverar ett femtiotal personer, tjugo av dem på scenen. Många har varit med länge, bland andra Sven Sid som har regisserat Degerbyrevyn i minst tio år.

– Det är ju roligt med revy, och det har blivit en tradition här i Degerby. Revyns styrka är att den kan vara aktuell och ta upp saker som händer även efter att föreställningarna kört i gång, säger han.

Också Barbro Backman hör till veteranerna i sammanhanget – hon var med redan i den första Degerbyrevyn 1977 och har varit med i alla utom två sedan dess.

– Nog är jag ju biten, inte skulle jag vara med annars. Det är jätteroligt och vi har ett fantastiskt gäng, säger hon.

Levande musik en styrka

Årets pjäs kretsar kring de 100 åren Finland varit självständigt.

– Vi börjar ungefär vid tiden då vi blev självständiga och så plockar vi lite från åren, säger Mia Lindholm, som är en av dem som varit med och utarbetat manus. Hon har också skrivit många av sångerna i revyn, för musik och sång är viktiga inslag i Degerbys revytradition.

– Det har alltid varit levande musik, och det är det också i år säger Marianne Forsman, revyproducent.

I år är det Peka Ristola som är kapelmästare och med sig har han Janne Luuppala på bas, Janne Sundström på gitarr och Stefan Martelin på slaginstrument.

– Det är alltid fint med levande musik. I år är bandet dessutom större än tidigare, säger Sven Sid.

Många generationer möts

Men Degerbyrevyns ensemble består också av unga förmågor. En av dem är Astrid Lindholm, som varit med en gång tidigare och också är aktiv i barnteatergruppen på Furuborg.

– Jag tycker det är roligt att stå på scenen och sjunga, att spela någon annan roll än sig själv, säger hon.

– Flickorna har varit med tidigare och var jag med på ett hörn och såg hur allting gick till. Den här gången for jag med på mötet om revyn och började få idéer, säger Astrids mamma Mia Lindholm.

Just bredden i ensemblen är en av styrkorna i revytraditionen, tycker de som är med.

– Här är så många olika sorters människor som samlas kring ett gemensamt intresse, säger Marianne Forsman.

– Det skapar gemenskap och liv i byn. Och så är det roligt både för dem som är med och för dem som ser på, säger Mia Lindholm.

Degerbyrevyn 2017

Premiär: 20.1 kl. 19 på Furuborg i Degerby.

Regi: Sven Sid

Producent: Marianne Forsman

På scenen: Alexandra Lindroos, Astrid Lindholm, Barbro Backman, Bengt Ståhlström, Göran Backman, Janne Gustafsson, Janine (Nini) Smeds, Jenny Lindholm, Jussi Mäkelä, Kaj Martin, Karl-Göran Karlsson, Magnus Ljungqvist, Malin Sundström, Marina Martelin, Marianne Forsman, Mia Lindholm, Mikael Schönberg, Oliver Österberg och Sussi Portman-Sandström.

Texter: Bengt-Olof Wikström, Jan Jungner, Jenny Lindholm, Johan Lindholm, Kaj Martin, Mia Lindholm, Mikael Schönberg, Malin Sundström, Sussi Portman-Sandström.