Degerbybor grundar nytt andelslag – ska sköta vatten, avlopp och fiber

Projektet med ett nytt vattenandelslag i Degerby går vidare. Nästa vecka startas ett andelslag som också ska sköta om avloppsfrågor och möjliggöra fiberanslutning i byn.

Vilka kostnaderna för fastigheterna blir beror på hur många fastigheter som ansluter sig. Ingå kommun har redan lovat stöda projektet ekonomiskt men stödet beror också på hur många som ansluter sig.

I många år har Degerbyborna väntat på att kommunen skulle bygga ut avloppsnätet.

– Men det kommer aldrig att ske, och skulle kommunen mot förmodan åta sig ett sådant projekt skulle kostnaderna bli betydligt högre, säger Leif Nystén som aktivt engagerat sig för det nya projektet.

Degerby har ett vattenandelslag som i dag omfattar drygt 60 fastigheter, men endast i de centrala delarna av Degerby och enbart för att leverera vatten. Kapacitet för att förnya det nuvarande rörnätet och komplettera med avlopp och fiber finns inte.

Aktiva bybor behövs

Nu behövs betydligt större muskler för ett nytt vattenandelslag med vatten och avlopp och fiber på agendan.

Företaget SKT Suomi har gjort den förberedande planeringen och starten kunde ske redan i år. Det planerade systemet som baserar sig på självtryck har redan prövats på många håll i Finland och har visat sig vara både effektivt och ekonomiskt förmånligt. Det första systemet levererades i Finland redan 1995 och till dato har ett hundratal tryckavloppssystem byggts.

– Men allt beror nu på Degerbyborna själva, säger Leif Nystén och hoppas på god uppslutning till det konstituerande mötet onsdagen den 24 april klockan 18 i Degerby skola.

– Det handlar om en hel del dokument som ska färdigställas med tanke på registreringen. I början av mötet har de närvarande möjlighet att ställa frågor under en timmes tid, sedan inleds papperskriget.

Det planerade vattenandelslaget ska utöver vattendistributionen även sköta avloppsfrågor och ge Degerbyborna tillgång till fiberanslutning.

Mer läsning