Degerbybor evakuerades frivilligt – myndigheter övade för att hantera en kris

Övning. Militären knackar på frivilliga Degerbybors dörrar och ger dem information om vart de ska evakueras. Invånarna får välja om de följer med till evakueringsbussen eller om de tar sin egen bil. Bild: Sarah Grönstrand

Myndigheternas evakueringsplan testades i tisdags. Det är första gången man övar på att evakuera en hel by i Finland.

Övningsscenariot är följande. Det är torrt och vinden blåser starkt från nordost. Ett 100 hektar stort terrängområde i Fremböle i Degerby brinner. Räddningsverket lyckas inte kontrollera branden. Branden är på väg mot Degerby och byborna måste evakueras.

– I världen sker det här hela tiden. Tränar man är man förberedd, säger Harri Koponen som är förbindelseofficer och den som initierat övningen.

Övningen är ett samarbete mellan Ingå kommun, Gardesjägarregementet, Västra Nylands räddningsverk, Polisinrättningen i Västra Nyland och Degerby byaråd.

Övningen ordnades för att utveckla myndigheternas samarbetsberedskap i västra Nyland.

Degerbybornas deltagande var frivilligt.

57 frivilliga deltog i övningen, alla var inte Degerbybor.

På Ingå kommuns webbsida kan de som deltog i övningen fylla i en enkät om den.

https://query.eharava.fi/2573

Myndigheterna och kommunen har en räddningsplan. Nu testas samarbetet.

– På papper är allt lätt, säger Koponen.

Det är första gången den här typen av övning utförs i Finland, det vill säga att man konkret flyttar frivilliga. Men i somras evakuerades befolkningen i Pyhäjoki på grund av en brand.

– Det här scenariot är realistiskt om man tänker på den sommar vi haft 2018 med torrt från maj till augusti. Vi har haft många bränder på vårt område, men tur nog inte så stora. Är det torrt länge och vinden är lämplig kan det här hända, säger Kim Lassila som är brandmästare.

Militären stöder polisen

Koponen och gardesjägarregementet rör sig kring den röda kiosken i byn. Snart ska jägarna skickas ut för att knacka på alla Degerbybors dörrar som anmält sig till övningen.

Samarbete. Flera olika myndigheter och Degerbybor som anmält sig frivilliga för evakuering rörde sig kring kiosken i Degerby i väntan på att den första evakueringsbussen kunde skickas iväg. Bild: Sarah Grönstrand

Även om det är Koponen som har initierat övningen är det inte armén som bestämmer i en evakueringssituation. Eftersom det är frågan om en brand har räddningsverket haft ansvar från början. Deras uppgift är att släcka och rädda. Sedan har räddningsverket kontaktat polisen när branden blivit en fara för människorna som bor i byn.

– Evakueringen görs under polisens ledning. Militären är här som stöd för att polisen bett om det, säger Koponen.

Militärpolisen anländer. Deras uppgift är att se till att de evakuerade bybornas hus inte rånas.

Militären knackar på

Strax efter klockan 17 skickar Ingå ut information om vilket område som ska evakueras och var uppsamlingsplatsen är. En del Degerbybor har redan tagit sig till platsen.

Nyfiken. Sirkka Ramstedt deltar som frivillig civilperson i Degerby evakueringsövning. Hon vill varför man övar och om hon kan få ut någon nyttig information av övningen. Bild: Sarah Grönstrand

– Jag vill veta varför man gör evakueringsövningar och se om jag kan få någon nyttig information ifall något skulle hända på riktigt, säger Sirkka Ramstedt.

Evakueringsbussen anländer och Koponen ger instruktioner till busschauffören. Det är det lokala bussbolaget R. Lundström som ställer upp med två bussar.

Samlingsplats. Uppsamlingsplatsen för evakueringen var i centrum av Degerby. I övningen brinner den fiktiva branden på andra sidan 51:an. Bild: Sarah Grönstrand

Strax före klockan 18 skickas militären ut i små grupper för att knacka dörr. Varje hushåll får en karta och så får de välja om de vill åka till evakueringsplatsen med egen bil eller med evakueringsbussen.

Det är enklare sagt än gjort eftersom de endast får knacka på hos de hushåll som anmält sig som frivilliga. Därför tar också den här delen av övningen länge.

Evakuerar. Flera trupper gick runt och knackade dörr i Degerby när byn övade på evakuering. Varje trupp hade specifika hushåll att gå till eftersom de bara skulle knacka på hos bybor som anmält sig frivilliga. Bild: Sarah Grönstrand

– I en verklig situation ska alla bort och det går snabbare. Men samtidigt måste man då också garantera att alla verkligen är evakuerade, säger kommissarie Markus Ramstedt.

I en verklig evakueringssituation skulle militären bokföra alla hushåll som inte svarar när de knackar. Sedan skulle de gå en ny runda till de hushållen.

Knackar dörr. Militären knackar på frivilliga Degerbybors dörrar och ger dem information om vart de ska evakueras. Invånarna får välja om de följer med till evakueringsbussen eller om de tar sin egen bil. Bild: Sarah Grönstrand

Kommunen försöker normalisera

Ingå kommuns ledningsgrupp är på plats i orangea västar.

– Vår uppgift är att i huvudsak bistå räddningsmyndigheterna med det vi kan och normalisera situationen så fort som möjligt. Vi måste garantera att de evakuerade har tak över huvudet, skydd och mat, säger kommundirektör Robert Nyman.

Vid bussen står Ilkka Rissanen från Ingå kommun och delar ut evakueringskartor och ser till att de som ska åka med evakueringsbussen stiger på den.

Ger information. Ilkka Rissanen delar ut evakueringskartor åt de som vill delta som frivilliga i evakueringsövningen i Degerby. Bild: Sarah Grönstrand

Snart kan polisen skicka i väg den första bussen till Västankvarn.

– Vi tjänsteman har analyserat alternativ. Vi behövde ett större ställe att samla människor under tak där det är möjligt att tillreda mat, säger Nyman.

Platsen måste också finnas på tillräckligt stort avstånd från branden.

Läkarkoll vid Västankvarn

När bussen parkerar i Västankvarn stiger läkaren Helge Heinonen och sjukskötaren Maria Strömberg på och kollar så att alla passagerare mår bra.

– Det är bra att öva och få en uppfattning om hur samarbetet fungerar, säger Heinonen.

Första hjälp. När evakueringsbussen anlände till Västankvarn tog läkaren Helge Heinonen och sjuksköterskan Maria Strömberg emot dem för att göra en helhets bedömning och se om någon behöver brådskande vård. Eftersom det var en övning hade de en lugn kväll. Bild: Sarah Grönstrand

Runa Kraemer är bland de första som stiger av bussen.

– Nog måste man väl hänga på när det händer något i byn, säger hon och fortsätter mot den gamla lantbruksskolan.

Människor i militäruniform finns här och var på området.

Leo Simberg och Niclas Simberg från Helsingfors köar för att ta sig in undan regnet och få en bit mat.

– Vi skulle äta bullar i Degerby, men då kom en från militären och sa att vi ska evakueras. Vi skulle hälsa på bekanta och så gick det så här, säger Niclas Simberg som hoppas att det ändå bjuds på bullar.

Evakueringsturister. Leo Simberg och Niklas Simberg från Helsingfors skulle äta bullar i Degerby, men blev istället evakuerade till Västankvarn. Bild: Sarah Grönstrand

De har kört hit med egen bil.

– Vi körde fel, men min son kan navigera så vi kom fram tillslut, säger Niclas Simberg.

Smidig evakuering

Stina Holmström, som är vårdenhetschef på hälsovårdscentralen, frågar alla som kommer in hur de mår.

– Läkaren gör en första koll, sedan kollar vi en gång till här, säger hon.

Här serverar militären mat, bland annat makaroner och en köttsås. De evakuerade byborna pratar glatt med varandra i matsalen.

God mat. Aaron Anttikainen och Seppo Anttikainen har deltagit som frivilliga i evakueringsövningen i Degerby. De tycker att maten är god med tanke på omständigheterna. Bild: Sarah Grönstrand

– Det är riktigt gott, säger Aaron Anttikainen som evakuerats med sin familj.

– Under omständigheterna är det bra mat, det är inte lätt att plötsligt evakuera folk, säger pappa Seppo Anttikainen.

Familjen McArthur-Mortell deltar främst för att barnen ska få uppleva en evakueringsövning.

– Det är en potentiellt allvarlig situation så det är bra att gå igenom vad man ska göra om det händer på riktigt, Emma MArthur-Mortell.

– Det stärker också samhörigheten i byn, det är trevligt att se bekanta ansikten.

Familjeäventyr. Familjen McArthur-Mortell var bland de som anmälde sig frivilliga till evakueringsövningen. Sonen Callum tyckte det var spännande när militären knackade på. På bild till vänster: Callum och Megan McArthur-Mortell. På höger sida av bordet: Emma, Bethan och John McArthur-Mortell. Bild: Sarah Grönstrand

Familjen tycker att evakueringen gick smidigt. De väntade hemma tills militären knackade på. Familjen såg dem närma sig huset genom fönstret.

– Det kändes riktigt spännande, säger sonen Callum McArthur-Mortell.

– Du var snabb på att ta dig ur huset, säger John McArthur-Mortell.

Alla i säkerhet efter klockan åtta

Strax efter klockan åtta på kvällen är alla som anmält sig som frivilliga evakuerade till Västankvarn.

– Jag ser det som en lyckad övning. Med det här ville vi se om vi kan följa beredskapsplanen och få ut information till invånarna snabbt, säger Robert Nyman som tackar Degerbyborna för att de ställt upp.

Deltar. Ingås kommundirektör Robert Nyman och hela ledningsgruppen deltog i evakueringsövningen. Bild: Sarah Grönstrand

Under övningen har Benjamin Lundin som är informatör skickat ut information på båda språken med hjälp av en översättare.

Om det hade varit en riktig situation, hade ni klarat av pressen som media sätter på er?

– I en verklig situation skulle vi behöva ha ett journummer. Om jag eller kommundirektören blir nerringda bromsas arbetet upp. Det är dumt om en person som ska skriva information till tusentals personer pratar i telefon i fem minuter med bara en person, säger Lundin.

Ingå beröms av polisen

Ingå kommun får gott betyg av polisen.

– De hade bra beredskap, det var positivt att se hur bra kommunen organiserade sig. Det var många saker som inte var planerade på förhand med flit, säger kommissarie Markus Ramstedt.

För polisen är inte den här typen av arrangemang något nytt.

– Det som är nytt är att det är så många andra aktörer inblandade som ställer sina krav. Vi är vana med våra system och radio, men det finns inte tillgängligt till alla aktörer, säger Ramstedt.

Informationsutbytet fungerade trots det bra enligt honom.

Verkliga arbetet börjar nu

Även om kommunledningen är med under själva evakueringen är deras största jobb efteråt för livet ska kunna återgå till det normala för byborna.

– Funkar vattensystemen och går vattnet att dricka? Kommunen har ett stort arbete efteråt, säger Lundin.

Mer läsning