Västispodden: Seniorers hyrestrubbel och debattglada ungdomar

I veckans avsnitt av Västispodden talar vi bland annat om problem med hyresfakturor till seniorer sedan välfärdsområdet tog över social- och hälsovården. Vi berättar också om tre begåvade och debattglada ungdomar från Ekenäs.

Jesper Sundström och Johanna Lemström betar av veckans nyheter i Västispoddens 105:e avsnitt.
27.01.2023 11:59 UPPDATERAD 27.01.2023 12:00
Västispoddens 105:e avsnitt är här och som vanligt blir det gott och blandat från bygden. Den här veckan tar vi avstamp i Raseborg med en sak som drabbade dem som bor på serviceboenden i staden.
– Seniorer som bor på boenden i åtminstone Raseborg, det kan gälla andra kommuner också, fick en hyresfaktura för december månad av Raseborgs stad som förfaller den 31 januari, men de fick också januari månads hyra av välfärdsområdet och den hade samma förfallodag. Kort därpå skickade välfärdsområdet ut februari månads hyresfaktura med förfallodag den 2 februari. De här seniorerna skulle alltså ut med tre hyror på lika många dagar, säger Johanna Lemström.
Jäxe Jäkälä i Karis lyfte upp frågan och tack vare att han gjorde det redde saken upp sig, eller blev i varje fall litet bättre. 
– Välfärdsområdet tänkte om och ändrade förfallodagen till den 30 april för januari och februari-hyrorna, samt lovade att inte skicka fakturorna till indrivning under den här tiden. Om det ändå är ekonomiskt problematiskt kan man förhandla om individuella lösningar med välfärdsområdet, säger Johanna Lemström.
Bland veckans poddämnen finns också den vänverksamhet som Raseborgs invandrartjänst bedriver.
– Raseborgs vänkoncept för nyanlända flyktingar behöver flera frivilliga. Därför ordnar Raseborgs stads invandrartjänst en informations- och utbildningskväll i Karis den 8 februari, säger Jesper Sundström.
Västispodden rapporterar också om tre debattglada gymnasister. Axel Ekholm, Robbie Nylund och Maurus Blomqvist som alla går andra året i Ekenäs gymnasium har vunnit en deltävling i en debattävling som ordnas av Finlands svenska skolungdomsförbund och Svensk ungdom. Vinsten gav dem en plats i finalen som hålls i april i Helsingfors.
Vi har också koll på helgens sportutbud:
– I kväll är det semifinaler i damernas handbollscup och BK-46 från Karis spelar mot HIFK i Helsingfors. Vinner BK blir det final mot antingen Dicken eller GrIFK i morgon. På lördag spelar också BK:s herrar och Sjundeå IF:s herrar ligamatcher. Och under helgen pågår dessutom FSS-mästerskapet på skidor i Pargas där flera västnyländska skidåkare deltar, säger Jesper Sundström.
Här kan du lyssna på veckans avsnitt av Västispodden:

ANDRA LÄSER