De vill ge Sjundeåbor en god jul

Behov. Kaisa Randström och Mari Lovén hänger upp korten med julönskemål i granen på kafé Jokivarren Nostalgia. Bild: Mira Strandberg

Pojke, 1 år. Flicka, 14 år. Ensamboende, man. 70 kort med uttalade hjälpbehov hänger i julgranen i kafé Jokirannan nostalgia.

Det handlar om en välgörenhetsinsamling till förmån för Sjundeåbor som behöver hjälp för att få julklappar till barnen eller julmat på bordet. Initiativtagaren Mari Lovén är både glad och sorgsen över att det finns så stort hjälpbehov på orten.

– Det är en ganska stor mängd, så det finns ett klart behov. Då är det ju bra om vi kan hjälpa. Samtidigt är det ledsamt att det finns så många som behöver hjälp i Sjundeå, säger hon.

– Men å andra sidan vill jag tänka att det också kan bero på att folk vågar be om hjälp innan det är för sent. Och då är det bra, säger kaféföretagare Kaisa Randström.

Känner för närhjälp

Önskemålen på korten har kommit till Lovén via kommunens socialarbetare och Sjundeå finska församling. Den som vill hjälpa till kan gå till kafé Jokivarren Nostalgia och välja ett lämpligt kort. Paketet levereras också till kaféet, därifrån de sedan förs till socialarbetarna, som distribuerar paketen till rätt adress.

– På så sätt bevaras anonymiteten. Bara socialarbetarna vet vem som får paketen, säger Lovén.

Idén till insamlingen fick hon redan i fjol, då hon själv deltog i den större insamlingen Joulupuu (julträdet) i Esbo.

– Jag har alltid varit för närhjälp, så jag tänkte att varför skulle man inte kunna göra det i Sjundeå. Men då var jag för sent ute. I år kontaktade jag kommunen i god tid, och de var genast med på noterna.

Tror på hjälpvilja

Också Kaisa Randström var lätt att övertala, och Sjundeå företagare donerade en gran och en julgransfot. Samlingspartiet i Sjundeå är medarrangör och korten är ritade av elever i Päivärinteen koulu.

– Det passar mig bra, det är ett sätt för mig att vara med och hjälpa, säger Randström.

– Jag har själv sex barn så jag vet att julen är en ansträngning, både ekonomiskt och tidsmässigt, säger Lovén, som tror att alla behoven på korten kommer att mötas.

– Det tror jag. Så mycket har jag nog gjort reklam för det här. Och blir något kort kvar så får väl Samlingspartiet fixa gåvor till dem, säger Lovén.

Insamlingen pågår till den 15 december.

Mer läsning