De startade slagverk med ambitioner

I förgrunden syns ett rockigare set med 24 tums bastrumma och tre pukor på 10, 13 och 16 tum. Bild: Lina Enlund

Mot den råa stockväggen kommer trummornas varsamt framkallade finish till sin fulla rätt. Inramningen är perfekt för bröderna Englunds välljudande skönheter.

Tillsvidare har Northern Drumworks sitt showroom hemma hos Björn Englund i Pojo. Han är den ena av de trumbyggande bröderna Englund. Hittills har han och brorsan Oskar tillverkat tre trumset varav ett redan turnerat med Paul Oxley's Unit och delat scen med Toto. De två andra seten har bland annat varit utställda på Faces-festivalen och spelats på i brödernas band, Lowshifters.

Men om det går som bröderna hoppas så kanske vardagsrummet blir för litet. De har redan en beställning på ett fjärde set på lut.

– Jag spelar själv och har alltid varit intresserad av att bygga trummor. Men det har aldrig blivit av, säger Björn.

Brorsan Oskar är egentligen basist men precis lika involverad i trumbyggandet som Björn. De tillverkade sin första trumma, en virvel, för ett år sedan och blev helt betagna av det rena och fylliga soundet. Men trummornas yttre höll inte riktigt måttet.

– Det fanns för mycket att slipa, säger Oskar.

Några färdiga maskiner som kunde forma trummorna fanns inte. Därför har bröderna Englund byggt sina maskiner själva. Med CNC-program, det vill säga datorstyrda verkstadsmaskiner, uppnår man 0,01 millimeters noggrannhet. Trummorna blir perfekt runda med exakta kanter.

Efter fräsning och svarvning ska skalen slipas, betsas, lackas eller oljas och poleras innan de kan monteras ihop till färdiga trummor.

– För den perfekta finishen och för att inte förstöra trummans resonans använder vi schellack, samma som appliceras på fioler. Om man inte vill ha en blank lackyta så använder vi kinesisk tungolja.

Unik teknik

Det unika med trummorna är stavtekniken. Vinklade stavar sågas ut, hittills mestadels av ask även om alla träslag är tillgängliga. Stavarna limmas sedan ihop i cylinderform och svarvas.

– De flesta andra tillverkare bygger sina trummor i faner. Spänningen som uppstår i fanertrummor som limmas ihop med flerfaldigt mer lim och böjs med våld gör att olika biljud uppstår. Därför har våra trummor i helträ ett betydligt renare sound. Eftersom ljudet rör sig i fibrernas riktning har en trumma gjord med stavteknik snabbare responstid, ett slag hörs snabbare och i högre volym. Utöver detta hamnar det hållbara ändträet mot skinnen, där fanertrummornas kant är mycket mjukare och mer utsatt för skador.

Holkarna för stämskruvarna har läderbrickor inne i trumman och gummibrickor på utsidan för att isolera metalldelarna från trumman och låta trumman ljuda fritt. Metalldelarna köps av underleverantörer men här ska bröderna bli mer självförsörjande. De planerar att tillverka också sargarna, det vill säga kransarna som håller skinnen på plats, till bas- och virveltrummorna själva. Av ädelträ förstås.

Hittills har man bara använt virke från Västnyland, det är ask och alm från Ekenäs, lönn från Pojo och björk från Ingå.

Bröderna Englund tar inga genvägar. De strävar alltid efter ett 100-procentigt resultat.

– Vi är kanske onödigt pedantiska. Men i detta fall är det bra.

Snabb leverans

Större tillverkare använder faner för att det är en snabbare process. Men tack vare sina nya egenhändigt byggda maskiner kan också bröderna Englund serieproducera trummor.

Ett problem med hantverk, vilket detta i stor utsträckning fortfarande är, är att det kan vara svårt att ta betalt för den tid det de facto tar att framställa produkten. Det pris man borde ta är ingen beredd att betala.

Men det ska inte vara ett problem för Northern Drumworks.

– Vi får nog det att gå ihop bara vi får beställningar – till och med till ganska konkurrenskraftiga priser.

Påpekas bör att det ändå är fråga om en specialprodukt, inte vilket trumset som helst. Beroende på uppsättningens storlek kostar ett Northern Drumworks-set från 3 000 euro uppåt.

– Då är det helt gjort efter kundens önskemål.

I dag är leveranstiden två veckor, men om killarna får jobba med trummorna på heltid så kan man leverera på en vecka.

– Det är en häftig känsla när man har skruvat ihop en ny trumma och hör hur bra ljud den har. Därför skulle det vara fint om vi kunde bygga trummor på heltid.

Live och i studio

Nicke Björkqvist som spelar med bland annat Paul Oxley's Unit är Northern Drumworks första kund. Via Björkqvist har de englundska trummorna setts på scener runtom i Finland och man kan också höra dem på bandets senaste singel Vendetta.

– Jag blev begeistrad av trummorna första gången jag hörde dem. De kräver inte dämpning som många andra trummor gör. Kompaktheten gör att de har lite andra egenskaper. De ger bra respons både i ljud och i känsla. De har en mjukare resonans och bra studs. De tävlar med andra trummor av hög kvalitet.

Trummorna fungerar bevisligen både live och i studio.

– Det är lätt att få ett bra sound i dem. Det säger också ljudteknikerna jag jobbat med.

Bröderna har först nu kommit i gång med marknadsföringen av Northern Drumworks och skulle gärna behöva ambassadörer för sin produkt. Men det borde inte vara några problem.

– De väcker en hel del intresse, säger Björkqvist.

Mer läsning