De seglar genom skärgården

Bild: Lina Enlund

Båtlivet hör sommaren till, i alla fall om man frågar Ekenäsborna Beryl och Bengt Ekegren. Deras motorseglare Anna är redo för sommarens sjöfärder.

– Nu åker vi till stugan på Älgö med båten och senare i sommar kommer vi vara på havet i tre veckor, säger Beryl Ekegren.

De har tidigare varit motorbåtsmänniskor men nu då de har skaffat en motorbåt med mast och segel ska de försöka lära sig segla lite.

– Vi är nog inga storseglare och mest rör vi nog oss med motor, men lite lugn segling emellanåt kommer det nog att bli, säger Beryl Ekegren.

Paret njuter av att vara på havet och båtlivet om somrarna har sin alldeles egna kultur. De träffar många människor, både gamla bekanta och helt nya bekantskaper men emellanåt tar de också i land i någon naturhamn för att få lite lugn och ro.

– Vi är inte så mycket för enorma och livliga gästhamnar, säger Bengt Ekegren.

I år kommer färden att gå mot Åboland och beroende på vädret och tiden eventuellt till Åland. Då det handlar om gästhamnar säger de att det finns en hel del att utveckla i Finland.

– Vi har varit över till Estland och där är vissa hamnar väldigt fina och bra planerade, de har fått EU-stöd för att bygga upp en fin hamn, säger Bengt Ekegren.

Enligt honom kunde fler hamnar i Finland ansöka om stöd för att rusta upp. Till exempel i deras egen hemhamn Ekenäs finns det enligt honom alldeles för få möjligheter till sidoförtöjning.

– Duschar och toaletter kunde också gärna få en upprustning, säger Beryl Ekegren.

I år förväntar de sig en riktigt fin sommar. De säger att det ju har börjat bra med sol och värme.

– Jag talade med en meteorolog som sade att det inte finns någon kvot för fina dagar så det kan bli en riktigt fin sommar även om det var fantastiskt väder redan i maj, säger Beryl Ekegren.

Det bästa med båtlivet är att få vara ute på havet, och att träffa andra båtmänniskor som man kanske inte ser på vintern.

– Och så har man ju någonting att göra året om eftersom båten måste tas hand om på vintern, säger Bengt Ekegren skrattande.