De reste sig ur askan och kom igen

Kom igen. Tommy och Petra Fagerholm gav inte upp trots att en brand i juni 2006 totalförstörde familjeföretaget Tofags verksamhetsutrymmen och maskinpark. Tommy äger företaget tillsammans med sin pappa Olof. Bild: Johanna Lemström

Petra och Tommy Fagerholm på Ekenäsföretaget Tofag har av föreningen Tenala-Bromarf företagare utsetts till årets företagare.

– De är ett föredöme för andra företagare. De jobbar oförtröttligt vidare trots att de haft motgångar, säger Synnöve Lindholm, ordförande för Tenala-Bromarf företagare.

Hon syftar på eldsvådan 2006 som bokstavligen innebar att företagarparet Petra och Tommy Fagerholm tillsammans med Tommys pappa Olof Fagerholm fick börja om från början.

Pappa Olof pensionerade sig för ungefär ett år sedan, men finns med i bakgrunden fortfarande.

Från trä till sten

Företaget startades 1993 i Skogby av far och son Fagerholm och sysslade då med träull. Namnet Tofag kan härledas ur deras namn – T från Tommy, O från Olof och Fag från efternamnet.

Då företaget byggdes upp efter branden sadlade man om och bytte bransch, men det välinarbetade namnet behöll man förstås.

I stället för träull har man sedan återuppbyggnaden specialiserat sig på gårdsplanering, stenläggning, dränerings- och grävmaskinsarbeten.

– Vi hade redan tidigare funderat på stenbranschen, vi hade bland annat varit på studiebesök i Sverige. Då vi efter branden fick veta att det inte gick att få tag på nya träullsmaskiner så var valet lätt, säger Petra Fagerholm.

– Helt ny var branschen inte för oss, jag hade jobbat med stenläggning vid sidan av det andra jobbet, säger Tommy Fagerholm.

Men hur orkade ni resa er och starta på nytt?

– Det fanns inga alternativ, svarar Tommy Fagerholm.

Och det var som sagt faktiskt att börja från noll, från ett helt tomt bord.

– Det fanns inte en hammare kvar, all bokföring var borta, allt. Vi hade inte ens ett vitt A4:ans papper, säger Petra Fagerholm.

För dem är utnämningen till årets företagare ett kvitto på att de gör ett bra jobb.

– Nog är det ju jättetrevligt, det värmer att få den här uppmärksamheten, säger Tommy Fagerholm och Petra instämmer.

Kunden är chefen

Ett av deras mantran är att det är kunderna som är deras chef. Det brukar Tommy påminna sina anställda om. Det kunden vill fixar man. Det märks också i företagets markcenter:

– Det är litet vår specialitet att kunden ska kunna köpa det den behöver, man kan komma med två hinkar och fylla dem med grus. Vill man ha 22 markstenar så plockar man åt sig 22. Eller 200, säger Petra Fagerholm.

Fyrverkeri och foto

Utmärkelsen till årets företagare delades ut i kväll på Tenala–Bromarf företagares kombinerade höstmöte och Finland 100-fest på föreningslokalen Fylgia i Tenala. Utöver premieringar utlovas en trerätters middag och som kronan på verket ett fyrverkeri i kväll åt 21-tiden.

– På kvällens program finns också fotografering som ett extra inslag. Det är Wilhelm Lindgren som studerar på Prakticum som fotograferar. Det är ju ganska sällan man går till fotografen, så i kväll har alla chansen att låta ta en riktigt fin bild när de är uppklädda och allt. Fotografen kommer också att filma fyrverkeriet, säger Synnöve Lindholm.

Mer läsning