De här artiklarna tycker vi att du ska läsa en gång till

Peter Bussman, Tom Swahn, Peter Ragnvaldsson och Margaretha Wildtgrube utanför ett tidigare soldattorp i Båsa i Snappertuna. För tillfället pågår ett stort projekt som ska kartlägga torpen i de svenska bygderna i Finland. Bild: Lina Enlund

Varje vecka publicerar vi flera artiklar med fokus på Västnyland på vår webbsida. Här hittar du fem artiklar från den senaste veckan som vi rekommenderar dig att läsa.

HISTORIA. Just nu pågår ett arbete med att kartlägga soldattorpen i de svenska bygderna i Finland. Drygt 2 000 rotar ska beröras och mer än 10 000 namn lyfts fram. Med anledning av projektet besökte vi Snappertuna för att bekanta oss med Petter Båsbergs soldattorp från 1700-talet. Petter Båsberg, tidigare Gimberg, hade inlett sin militära karriär redan 1715 i Sverige, där han föddes 1696. Till Nyland hade han förflyttats 1721 efter Stora ofreden.

Några sekel senare går det fortfarande att beskåda det rödmålade tvårumshuset.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

VOLONTÄRDAG. Under ledning av Ekenäs gymnasiums studerandekår har gymnasiet moderniserat dagsverket och i lördags var det dags för den första volontärdagen. Kåren ville engagera alla studerande mera än vad dagsverksdagen brukar och de fick välja mellan tolv olika välgörande alternativ. Utöver att hjälpa på gymnasiets loppmarknad eller i kaféet hade de studerande, för att nämna några alternativ, möjlighet att vara med seniorer på Hagahemmet, Blomsterhemmet och Seniora i Ekenäs eller ge sig ut på gatorna med Röda Korsets insamlingsbössa.

– Jag tycker det här är en bättre idé än dagsverket. Det var bra att man fick välja vad man ville göra och det fanns intressanta saker, säger Isak Lynch som studerar i gymnasiet.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Filippa Skog (t.v.), Linnéa Lans, Annika Vesterinen, Caspian Björkstam, Isak Lynch och Petra Blomqvist deltog i volontärdagen. Bild: Lina Enlund

FÖRETAG. När Robin Libäck och den tidigare Ekenäsbon Michelle Ferm-Libäck flyttade till en gård i Österhankmo för sex år sedan var det slumpen som ledde dem dit. Nu driver paret ett svampodlingsföretag som säljer svampodlingspaket över hela världen. Just nu har svampodlarna lagt om sitt fokus från odling av färsk svamp till tillverkning av hemmaodlingspaket.

– Efter 50 miljoner visningar (på internet) på våra produktvideor är det svårt att hålla koll på antalet eftersom videorna sprids åt många olika håll, säger Ferm-Libäck.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Michelle Ferm-Libäcks och Robin Libäcks produkter är kända i hela världen. Bild: Rico Liljedahl/SPT

FOTBOLL. Ett år efter att BK-46 föll till division 4 är Karislaget tillbaka i division 3. Avancemanget blev klart i torsdags när BK slog LoPa i Lojo och nu fortsätter arbetet. BK:s ordförande Mats Lillqvist har redan meddelat att tränaren Mikko Lappalainen tränar laget de kommande två åren, men det är ännu svårt att uttala sig om truppen. Däremot står det klart att BK också i fortsättningen ska ha lokala spelare.

– Det är ju många unga spelare som fått chansen. Samtidigt är jag väldigt glad över att vi också haft äldre och rutinerade spelare som fortsatt i laget. De har varit viktiga modeller för de unga spelarna, säger Mats Lillqvist

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Matias Astrada har precis gjort mål i säsongens sista match. Bild: Thomas Sundström

FÖRETAG. Den första november tar företagareparet Stella Jonasson och Kadir Baykuş över lunchkafé Maju i Sjundeå. Jonasson bor i Lovisa och har tidigare haft andra arbetsuppgifter. Då hon blev permitterad under coronapandemin började paret överväga andra arbetsmöjligheter.

– Då tänkte vi att det med vår gemensamma erfarenhet skulle passa bra att driva en restaurang. Eftersom Kadir bor i Kyrkslätt och jag i Lovisa så sökte vi efter ett lämpligt ställe i hela Nyland, säger Stella Jonasson.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Lunchkafé Maju i Sjundeå har en ny ägare. Bild: Mira Strandberg