De här artiklarna läste ni mest på vår webb den senaste veckan

Elin Elgh och Ronny Forsbäck har öppnat ett gym i Kasslers gamla fabrik i Ekenäs. Bild: Lina Enlund

Varje vecka publicerar vi ett stort antal artiklar på vår webbsida. Här hittar du några av de senaste dagarnas mest lästa artiklar.

GYM. Sedan i lördags har Ekenäs ett nytt gymd. Då öppnade Ronny Forsbäck och Elin Elgh Excite Gym & Wellnes på Pehr Sommars gata i Ekenäs. Forsbäck har tidigare drivit Gym 1 i Formis, men flyttar nu sin verksamhet till en lokal som är dubbelt så stor.

Dessutom kan Excite erbjuda andra saker än Gym 1.

– Nu kommer den funktionella delen att ha ett stort utbud och en styrkelyftsdel som kommer att vara enorm. Sedan kommer vi också att utvidga strongmansidan. Vi vill få alla träningsformer till ett centrum, för det ska vara roligt att träna, säger Forsbäck.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

OROLIGHETER. Det har varit upprört i Tenala den senaste tiden. Ett mycket omtalat fall i den lokala Facebookgruppen var att en person med funktionsvariation mobbades, också fysiskt, mitt ute i byn. Bland annat skulle det ha kastats sten på hen. Dessutom har en annan urspårad diskussion på FB lett till vad som närmast kan beskrivas som något som närmar sig hemfridsbrott med där tillhörande nattliga tutande bilrallyn.

– Men inte har andan i Tenala förändrats, nog känner jag fortfarande igen mig här. Däremot är det säkert skäl för alla att litet tänka efter innan man skriver vad som helst på nätet. Men det gäller sannerligen inte bara Tenala., säger Anders Lindström kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling och Tenalabo sedan mitten av 1980-talet.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Jan Lindroos (fr.v.), Maria Berg och Anders Lindström är alla stadigt förankrade i Tenala. Oftast är det tyst och stilla i byn, men undantag finns Bild: Thomas Sundström

KAFÉ. Arbetet med det nya kulturhuset i Karis är i full gång och nu står det klart att Kim Holmberg ska driva kaféet i Fokus. Holmberg driver sedan tidigare Bageri & Café Carl de Mumma i Ekenäs och i Fokus kommer kaféet att heta systerÅbror.

– Jag är naturligtvis ödmjukt tacksam över att man inom styrelsen för kulturhuset Fokus har ett förtroende för oss och våra produkter. Detta ger en bra grund med tanke på det fortsatta samarbetet. Vi ser redan fram emot augusti 2022, då vi också får börja samarbeta med de övriga aktörerna i huset, säger han.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Kim Holmberg, här med dottern Erin, kommer att driva ett kafé i kulturhuset som byggs i Karis. Bild: VN-arkiv

FÖRETAG. Vi har besökt cykeltillverkaren Helkama i Hangö och Gerberit Production i Ekenäs som tillverkar porslin för såväl badrum som toaletter. Vi har också talat med Fiskars som har verksamhet i Billnäs. Där tillverkas bland annat de kända saxarna.

Vad har företagen gemensamt? Deras produkter hittas lite varstans på jorden och som även sätter Västnyland på världskartan.

Klicka här för att läsa mera om de kända företagen.

Helkama är känt på flera håll för sina cyklar. Bild: Lina Enlund

ROSA BANDET. Karisbon Anna Mladenov lever med en hjärntumör som inte går att operera bort. Men det är inget som gör henne rädd eller ångestfylld nu längre.

– Jag har gått från "vad händer om jag dör" till att jag just nu inte funderar alls på hur det går. Jag mår bra och känner att jag har många år i mig, säger hon.

Klicka här för att läsa mera om Mladenov

Vi har träffat henne med anledning av kampanjen Rosa bandet där våra annonsörer deltar genom sin annons i vårt Rosa bandet-tema. Också du kan vara med genom att bidra till Västra Nylands insamlingspool. Klicka här för att komma till poolen.

Anna Mladenovs sjukdom är en fysisk sjukdom med psykiska symtom. Så länge hon mår bra fysiskt håller sig tumören lugn. Bild: Lina Enlund